PROLJEĆE (8)

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Svima koji čitaju moje priče o proljetnim radovima poseban pozdrav.

Pitate me kako ja to pišem. Odgovaram: pišem odmah “u živo”. Iz glave na računalo. Zapravo sve je to pohranjeno u mojoj bazi podataka unutar mene. Odavno i dugo se to naslagalo i sada pomalo to oživljava. Dio onoga što odmah ispliva uspijem prenijeti i vama. Dakako da moje pričice nisu potpune, baš kao i moje sjećanje. Ah, čije je! Raduje me kada me nadopunite. Dajte, slobodno i hrabro to činite. Evo zaboravio sam na drljanje. Drljača je postojala i prije dolaska traktora u selo. Bila je drvena i rijetki su je imali i koristili. Tek su kasnije stigle one prave drljače- metalne (kupovne). Drljalo se ono što je bilo grumenjavo ili jako žilavo, pa se željelo zemlju usitniti ili počupati što više žila i korova.

Sjedenja na brani tražilo je pravo umijeće. Nije to bilo samo sjediti, nego se znati i zadržati na brani kada bi snažne muške ruke tresle branu. Znali smo popadati s brane. Trebalo je čučati i biti pripravan na trešnju.

Sjećam se konja Jadrana kojeg je imao moj otac (pok. Slavko Džankušić.) Kupio ga je od Petra Vukadina – Kalče. Bio je jako vrijedan i “pametan” konj. Kako je ostao posljednji konj u Selu bio je naučen sam vući kola.

Sjećam se kako je Slavko dugo godina bio u suvezluku sa Markom i Kažimirom Šarcem, a kasnije sa Ivanom Šumanovićem – Mujsićem. To je trajalo sve do nestajanja volova, konja i suvezluka. Malo po malo svaka kuća u Selu kupila je traktor i zemlju obrađivala sama.

Kako se trbuhom za kruhom odlazilo (u Njemačku) sve češće i brojnije (i po nekoliko iz jedne kuće) sve je manje bilo onih koji su mogli kopati i orati. Potrebe za obradom zemlje skoro su prestale. Danas smo svjedoci kako traktori godinama leže kao “otpad”, a njive i vrtovi zapušteni i neobrađeni. Nekako očekujem kako opet dolazi vrijeme da se naše Brdine, Rupe . . . uzoru i zazelene i donesu ploda. Čitam da se u Selu pokušava uzgajati povrće. Bog ih blagoslovio. Dobar je to znak.

 

Ante Vukadin – Ćipa