POSVEĆEN OBNOVLJENI HRAM SV. NIKOLE U TOMISLAVGRADU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Tomislavgradu je danas održana slava i posveta obnovljenoga hrama sv. Nikole,  izgrađenoga davne 1864. godine.

Liturgijske obrede predvodio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije Rađenović, zajedno sa duvanjskim parohom Radivojem Kruljom, te parosima iz Livna i Glamoča. Vladika je u svome obraćanju naglasio kako su najvažnije vrline vjera, ufanje i ljubav, a ljubav Božju Duvnjaci su pokazali i u nedavnom ratu, sačuvavši ovaj hram, uputivši zbog toga zahvalu svima.

O važnosti današnjega događaja, prije svega za pravoslavne vjernike, govori i činjenica kako je posljednji put jedan vladika posjetio ovaj hram prije 52 godine.

Današnjemu događaju nazočili su i predstavnici Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice, kao i predstavnici političkog, kulturnog i gospodarskog života općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije.

Nakon liturgije okupljeni su se, uz okrepu za zajedničkim stolom, nastavili družiti u obližnjoj zgradi gimnazije, nakon čega su se pravoslavni vjernici uputili na grobove svojih pokojnika.

Najavljen je nastavak uređenja unutrašnjosti i okoliša hrama, kao i izgradnja novoga parohijskoga doma, te obnove crkve Vavedenja Presvete Bogorodice na Mandinoj gradini u Mandinu Selu.