NIŠTARIJINI ZAPISI: Kum Ile Rezo

objavljeno u: NIŠTARIJINI ZAPISI | 0

Sredinom devedesetih godina, za vrijeme Domovinskog rata, nastala je ova slika Ivana Vukadina Mijina (slika je iz njegove zbirke) i pokojnog Ilije Reze Ivanova, zvanoga Ile.

Nedavno se je navršila šesta obljetnica od Iline prerane smrti, pa tim povodom nekoliko riječi u spomen na tog vrijednog Mandoseljana i  višestrukog kuma naše obitelji.

Ile je drugi sin pokojnog Ivana i njegove Mateškuše. Odrastao je u obiteljskoj kući koju je njegov otac napravio na samom kraju sela, prema Lipi, ispod mandoseljske gradine, završio školu i naučio sa starijim bratom Antom raditi automehaničarske poslove.

Nakon oskudnih godina – Ilin otac Ivan je unatoč teškom hendikepu uspijevao skrpati kraj s krajem i brinuti se o svojoj obitelji – dvojica vrijedne i složne braće započeli su, nakon rata u kojem su obadvojica sudjelovali kao hrvatski branitelji,  sa samostalnim poslovima. Zahvaljujući Ilinom i Antinom trudu i stručnosti uspjeh nije izostao, a njihovi roditelji ponosno su pomagali prilikom gradnje nove kuće, radujući se nadolazećoj i bezbrižnoj starosti.

Prije pet godina se je međutim za Ivana i njegovu Mateškušu sve neočekivano promijenilo – Ile je smrtno stradao u prometnoj nesreći i ostavio veliku prazninu iza sebe. Kum Ivan je do prošle godine nosio u sebi najveću moguću, nezamislivu tugu –  žalost za vlastitim djetetom –  obolio i preselio se u vječne dvore svome sinu na kojeg je bio ponosan.

Pokoj vječni daruj im Gospodine.

 

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov

Foto: Ivan Vukadin Mijin

16.09.2014.