NEDJELJNA PRIČA: Ulaznica za raj

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Svećenik je govorio vjernicima: „Čujte me, dragi vjernici, reći ću vam jedan poučan nebeski primjer. Umro neki čovjek i otišao kucati na rajska vrata. Po dužnosti sv. Petar zatraži od njega dokumente. Ovaj mu pokaza putovnicu. No sv. Petru to ništa nije značilo. Zatim mu po­kaza svoju profesorsku diplomu. Ali je ona još manje vrijedila. Čovjek sav u muci zatim pokaza svoju prometnu iskaznicu, pa čak i štednu knjižicu koje se nikako nije mogao odreći. 

Kada je vidio da ništa ne vrijedi, sjeti se svoga krsnog lista i pomisli da je to ono što svetac traži. Svetac ga pohvali i reče mu da je taj dokument hvalevrijedan. Međutim ako nema drugog dokumenta, i taj ostaje nevrijedan. Izvadio je onda čovjek svoju lisnicu i u očaju tražio još kakav do­kument. Ispalo mu je nekoliko svetih sličica koje je njegov župnik tiskao i dijelio za uskrsnu svetu ispovijed. ‘Konačno! To su dokumenti koje ja tražim. Bez uskrsne svete ispovijedi u raj se ne ulazi’, reče mu sv. Petar. 

Pribavimo sebi navrijeme ove ulaznice! I, dakako, provjerimo jesu li valjane. Jer, tko nije barem o Uskrsu sjedinjen s uskrslim Kristom, kako može tražiti da s Njim živi cijelu vječnost.

Tekst:fra Petar Ljubičić