NEDJELJNA PRIČA: Sveti Augustin

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Sveti Augustin je bio veliki grješnik, još veći svetac. Otac mu je bio poganin, majka kršćanka; otac nevjernik, majka sveta. Rastao je u nesretnoj sredini koja je na njemu ostavila tragove čitava života. Prema ocu je osjećao prijezir pomiješan sa stra­hom. Kad mu je majka govorila o dobrom Ocu nebeskom, bistrom se dječaku otac toliko zamjerio da je prezirao i zemaljskoga i nebeskoga čekajući da se osamostali. Nestašan u školi, nije mislio na Boga osim u nevolji. Kad se razbolio nasmrt, poželio se krstiti. Ozdravivši, zaboravio je tu želju. Nemiran učenik postaje izvrstan student iz ljubavi prema latinskom jeziku.

U mladosti se odao grješnom životu. Takvim ponašanjem udaljio se i od majke koja je vapila i molila ga da se toga okani. Punih 18 godina molila je za obraćenje svoga sina. Činilo se, što više moli, sin postaje sve gori i gori. Biskup je utješio sv. Moniku, Augustinovu majku, rekavši joj da joj sin ne može propasti nakon tolikih molitava i suza. Nevjenčano je živio sa ženom, imao je s njom i sina Adeodata. Tražio je istinu u studiju, govorništvu i nasladama života, ali nigdje nije bio potpuno sretan.

Dugo se otimao vječnoj Istini, Bogu, da bi ga konačno prigrlio svom dušom. Čitajući Sveto pismo, poglavito poslanice sv. Pavla, slušajući propovijedi spremao se na obraćenje. Odgađao je: Gospodine, daj mi milost da budem čist, ali ne još. Čitao je životopis sv. Antuna Pustinjaka, čuo je za mnoge koji su se posvetili Bogu pa je rekao: “Ako su mogli ovi i oni, zašto ne bi i ti mogao Augustine.” Obratio se i krstio u Milanu. Obraćenje je ubrzalo i prijateljevanje s učenim milanskim biskupom, svetim Ambrozijem.

Sv. Augustin je postao svećenik, poslije biskup, živeći sveto i savršeno. Jedan je od najvećih umova Katoličke Crkve i jedan od stupova zapadne kulture. Govornik i pisac, psiholog i filozof, teolog – svetac! Napisao je djela trajne vrijednosti. Osobito su ga zanimale pojave nutarnjega života. Prodro je u ljudsku dušu dublje no bilo koji mislilac.

U njemu se sjedinio snažan um i golema volja. Pobrinuo se i za svećenički podmladak. Biskupski dvor je preuredio u sjemenište. Brinuo se i za duhovno dobro svojih vjernika, pokazujući posebnu ljubav prema siromasima, dijalogiziranje s krivovjernima. Knjiga Ispovijesti, njegovo autobiografsko djelo, već petnaest stoljeća dariva snagu razočaranome, grješnome nadu da se i on može posvetiti. Crkva slavi ovog sveca 28. kolovoza, a dan prije je spomendan sv. Monike, njegove majke. Augustin je divan primjer kako se može iz grješnosti vinuti u svetost.

 

Divne su njegove misli:

 

“Za sebe si nas, Bože, stvorio i

  nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi!”

 

“U Tebi živimo, mičemo se i jesmo!”

 

“Ljubi i čini što hoćeš!”

 

“Gospodine, ovdje me reži,

sijeci, pali, samo me u

vječnosti poštedi!”

 

Tekst: fra Petar Ljubičić