NEDJELJNA PRIČA: Sv. Nikola Tavelić

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac, redovnik i mučenik (1340.-1391.)

Sv. Nikola je prvi hrvatski svetac. Ugledao je svjetlo svijeta oko god. 1340. Potekao je od plemenite obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskoga plemena Šubića, što dokazuju i crveno-bijelo-plave kocke njegova obiteljskoga grba.

U mladosti je bio ponesen idealom sv. Franje pa je stupio u franjevački red. Želja za misionarskim radom dovela ga je god. 1379. u Bosnu, gdje je 12 godina u najvećim poteškoćama bogumilima-paterenima propovijedao pravu kršćansku vjeru te ih veliko mnoštvo vratio natrag u krilo Katoličke crkve.

Kad su nakon nenadane smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka koji je umro 23. ožujka 1391., zbog nasljedstva na prijestolju, u Bosni nastali neredi koji su onemogućili svaki duhovni rad, Nikola Tavelić je s dvojicom svoje subraće franjevaca – fra Adeodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbone – kao misionar pošao u Svetu zemlju.

To će ga s dvojicom spomenutih i još s fra Stjepanom iz Kunea dovesti do mučeničke smrti. Otišli su do kadije da mu iznesu nauk o Isusu, pravom Bogu. Znao je da će ga to stajati života. To se i dogodilo.

Osudiše svu četvoricu na smrt, a razjareni narod ih napadne rukama i nogama. Okovane baciše u tamnicu, bičevahu ih, tri dana nisu ni jeli ni pili. Potom su ih izveli pred građanski sud, gdje ih po drugi put osude na smrt, jer su uporno tvrdili da je Isus pravi Bog i jedini Spasitelj svijeta.

Isprobijali su ih noževima i na kraju zaklali.

Što ćemo naučiti od mučenika sv. Nikole?  Da služimo Kristu uvijek i da druge privodimo Kristu. To smo dužni činiti svi. Nikola je mislio da je razumno, što se on prihvatio, da obraća muslimane javno i da im dokazuje kako je jedino katolička vjera prava. Bio je spreman za tu vjeru trpjeti i umrijeti.

Svi moramo biti uvjereni kako je samo naša katolička vjera prava Kristova vjera, pa tu vjeru moramo čuvati, po njoj živjeti i za tu vjeru umrijeti. Nikada Krista zanijekati, nikada od njega otpasti.

Molimo današnjega sveca i mučenika da nas zagovara kod Boga, da ostanemo vjerni Bogu uvijek i u svemu…

Zborna – Dobri Bože, ti si svetoga Nikolu Tavelića proslavio revnošću za širenje vjere i palmom mučeništva. Daj da po njegovu zagovoru nadvladamo sve protivštine života i Kristovom strpljivošću stignemo tebi, jedinom pravom životu. Po Gospodinu našem…

 

Tekst: fra Petar Ljubičić