NEDJELJNA PRIČA: Redovnice umiru pjevajući “Tebe Boga hvalimo!”

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Sestra koja se bojala smrti s pjesmom umire

Francuski pisac Bernanos u svom “Razgovoru karmelićanki” opisuje jednu mladu djevojku iz Pariza koja je bolovala od straha od smrti. Pobjegla je u samostan da se spasi.

Onda je došla francuska revolucija. Sve redovnice su morale birati: ili napustiti samostan i redovništvo ili poći u smrt. Sve njezine susestre ostadoše vjerne redovništvu: radije su prihvatile smrt.

A ona pobjegla – od straha od smrti. Kad su ostale sestre osuđene na smrt giljotinom, pjevale su “Tebe Boga hvalimo” i penjale se na stratište, polagale glavu na panj i pjevajući umirale.

Prestrašena sestra je sve to gledala iz okupljenoga mnoštva.

Kako je bilo 19 osuđenih sestara, a “Tebe Boga hvalimo” ima 20 kitica, nastalo je čudno stanje. Pjesma je na početku bila glasna, ali kako je koja glava odsijecana, pjesma je postajala sve tiša. Na kraju je ostao samo jedan glas: posljednja sestra se popela na stratište da umre. U tom trenutku se iz mase javi glas i zapjeva posljednju kiticu.
Ona prestrašena sestra se vratila – da i ona umre. IzliječiIa ju je od straha smrt susestara, koje su umirale radosno pjevajući. I ona je umrla…

Smrt treba pobijediti u sebi. Krist je to učinio za sve nas. To je tajna Velikoga petka i Uskrsa.

 

Tekst: fra Petar Ljubičić