NAKON LITURGIJE U TOMISLAVGRADU POSJETILI GRADILIŠTE CRKVE NA MANDINOJ GRADINI

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U pravoslavnoj crkvi svetoga Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu danas je služena liturgija i proslava krsne slave ovoga hrama izgrađenoga 1864. godine.

U nazočnosti malobrojnih pravoslavnih vjernika obrede je i ove godine služio mostarski i duvanjski paroh Radivoje Krulj, zajedno s glamočkim i livanjskim parosima.

Zbog pandemije ove godine nisu mogli stići vjernici duvanjskoga porijekla koji žive u Republici Srbiji.

Uz načelnika Ivana Vukadina i predsjednika OV Tomislavgrad Luku Krstanovića, ministre u Vladi Hercegbosanske županije Vasiliju Broćetu i Stipana Šarca, gvardijana Franjevačkoga samostana fra Sretana Ćurčića i tomislavgradskoga župnika fra Slavena Brekala liturgiji su nazočili i predstavnici tomislavgradske Islamske vjerske zajednice Amer-ef. Jugo, glavni imam Medžlisa IZ Tomislavgrad i Ibrahim Kapetanović, predsjednik IZ Medžlisa Tomislavgrad.

Nakon završetka obreda svi su se uputili prema Mandinu Selu, točnije Mandinoj gradini, gdje je u tijeku obnova u ratu porušene  Vavedenja Presvete Bogorodice, koja bi trebala biti blagoslovljena 5. rujna. Zanimljivo, u Mandinu Selu su trenutno u izgradnji tri vjerska objekta: pravoslavna crkva na Mandinoj gradini, muslimani započinju gradnju džamije a katolici završavaju izgradnju kapelice u groblju. Bosna i Hercegovina u malome, rekli bi ukratko.

Nakon obilaska za sve okupljene priređen je prigodni domjenak i okrjepa na otvorenom.