SUTRA JE MOLITVENI DAN ZA DOMOVINU NA BOBOVCU: Sudjeluje i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U skladu s višedecenijskom tradicijom u subotu koja je najbliža nadnevku smrti kraljice Katarine Kosače Kotromanić, a koja ove godine pada na 22. listopada, bit će upriličen Molitveni dan za domovinu na Bobovcu, donosi kta

Osim vjernika Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovat će i pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni Vojnim ordinarijatom. Njima će se pridružiti i policijske strukture svih razina.

***

Za ovu prigodu Vojni ordinarijat u BiH izdao je upute hodočasnicima koje donosimo u nastavku:

9,30 Okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca

9,45 Polazak u procesiji i molitvi prema Bobovcu

11,00 Euharistijsko slavlje

Okupljanje kod rijeke Bukovice podno Bobovca predviđeno je za 9,30 sati. Svi okupljeni krenut će u 9,45 sati, molitveno i pješice, s pripadnicima Oružanih snaga BiH i policijskih postrojbi od raskrižja kod rijeke Bukovice podno Bobovca prema samom Bobovcu.

Službena vozila neka vozači odvezu do pred sami Bobovac prije 9,30 ili nakon 10,15 sati. Prolaz svim vozilima, osim hitne pomoći i policije, na relaciji od rijeke Bukovice do Bobovca, zbog molitvenoga hoda vjernika, nije moguć u razdoblju od 9,30 do 10,15 sati.

Svima, koji se odluče poći na Bobovac, potrebno je skrenuti pozornost da uzmu odgovarajuću obuću zbog lakšega kretanja i samoga terena na kojem se nalazi Bobovac te da računaju s promjenom vremena na Bobovcu u jesensko vrijeme.

Važno je znati kako su pristupne prometnice jednim dijelom makadamske, bilo preko Kraljeve Sutjeske bilo preko Vareša.

Osobnim autima, kombijima i manjim autobusima do Bobovca se najbrže dolazi preko Kaknja, a potrebno je od Kaknja oko sat i pol vremena.

Za veće autobuse jedino je moguće preko Podlugova, Breze i Vareša, a od Podlugova do Bobovca potrebno je oko dva i pol sata. Od pomoći će vam biti i jednim i drugim putom civilna i vojna policija kao i oznake smjera na putu.

Sve informacije o molitvenom pohodu Bobovcu možete dobiti svakim danom, osim subote i nedjelje, od 9,00 do 17,00 sati u Uredu Vojnog ordinarijata, Hamdije Kreševljakovića 98, 71000 Sarajevo, tel./faks: 033/286-686.

***

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva. (kta)