MOJA MAJKA

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

Tekst: Ante Vukadin – Ćipa

Majka je ona koja svako jutro ustaje prva od svih. Kuća je hladna, nezagrijana. Majka naloži vatru. A onda pomuze kravu i skuha vareniku. Pregleda opanke, čarape i obojke, koje će njena djeca obući i krenuti u školu, ili u brdo za ovcama.

Majka je ona koja svoju pospalu dječicu budi u mrzlo jutro. Priprema za doručak pecu, jaja ili što je ostalo od jučer. Djeca jedu i šute, gledajući jedno u drugo mjereći nije li komad kruha onog drugog veći od njegovog. Nahranjeni i odjeveni odoše njena dječica za svojim poslovima.

Majka je ona koja dočekuje svoga muža još dremljivog, koji moleć Gospin pozdrav dolazi u zagrijanu kuću. On popije kavu, rakiju i jedno jaje. Zapali svoju cigaretu i ostaje nekako šutljiv i mudar zagledan svojim mislima u daljine. Ako je vrijeme pogodno za boraviti vani otac odlazi na posao.

Majka je ona koja pospremi sve prostorije u kući kako bi njena djeca navečer legla u čisto i uredno. Majka je ona koja priprema ručak za svoju brojnu obitelj. Čorbu, puru, krumpir pod guljom, kiseli kupus. U svečanijim prilikama i pitu.

Majka je ona koja pospremi klanicu (štalu), nahrani goveda i ovce, te ih stjera na pašu. Po povratku kući majka na leđima nosi veliko breme suhih grana za naložiti vatru pod mliko ili puru.

Majka je ona koja prede vunu, tkaje novo platno, plete čarape, rukavice i kape za svoju dječicu. Majka tijekom dana nikada ne liježe, niti odmara. Ona pored kućanskih poslova pomaže ocu na njivi, livadi, u šumi.

Majka je ona koja u predvečerje, kada se u kuću iskupe sva djeca, a u štalu spremi sve blago, moli večernju molitvu sa ukućanima.

Majka je ona koja djeci i mužu spremi večeru, spremi djecu na spavanje. Ona ostaje dugo u noć i krpi poderane košulje i čarape svojoj djeci.

Majka je ona koja najkasnije odlazi na počinak. Tek kada svi zaspu i kada pospremi poslove po kući, kada od umora više ne može, tada i majka liježe.

Majka je ona koja tijekom noći obiđe svoju djecu, nježno ih pokrije in ušuška, da djeca ne nazebu.

Majka je ona koja se i po nekoliko puta budi i ustaje tijekom noći da umiri i nahrani svoje malo dijete.

Majka je ona koja svako jutro ustaje prva od svih …