MATICA HRVATSKA PODSJEĆA NA VAŽNOST ZAUSTAVLJANJA TENKOVA U ŠUJICI U SVIBNJU 1991. GODINE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Poglavarstvo općine Tomislavgrad donijelo je odluku o zaustavljanju tenkova Banjalučkog tenkovskog korpusa u noći sa 8. na 9. svibnja 1991.godine. Prvo su obaviješteni dežurni u Šujici, na pilani, zatim dežurni u Transportnom poduzeću u Tomislavgradu, gdje su bli pripremljeni teški kamioni natovareni željezom. Do sedam sati cijela općina bila je na nogama. Tenkovi su zaustavljeni odlučnošću svih stanovnika općine, naravno i svih stanovnika Šujice, jer su na glavnom pravcu prema Kupresu odakle su dolazili tenkovi. Svatko o ovom događaju može ispričati svoju priču.

Mi u Matici hrvatskoj Tomislavgrad, u suradnji s osnovnim i srednjim školama u Tomislavgradu, pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad pričamo ovu priču putem kviz natjecanja “Tomislavgrad u Domovinskom ratu”.

Budući da zbog pandemije korona virusa nismo na današnji dan mogli održati sada već tradicionalni kviz, na dan kada su Duvnjaci, u Šujici, kod Trivunove birtije, zaustavili tenkove iz sastava Banjalučkog korpusa, događaj smo obilježili paljenjem svijeća, u čast poginulih branitelja, ispred spomenika palim braniteljima, u Tomislavgradu, poštujući mjere propisane odlukama civilne zaštite o broju sudionika u obilježavanju značajnih događaja iz lokalne i nacionalne povijesti.

Mate Kelava