MANDOSELJSKI SLIKORUKOPIS: Prigodni tekst uz 11. rođendan našega portala

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Piše: M a r k o    M a t i ć

Šta sve ima na Portalu Mandino selo povremeno sam, zbog zauzetosti, gledao i iščitavao dok sam bio u radnom odnosu, a otkad sam se umirovio, to činim skoro svaki dan. Nisam ni znao da će Portal ovih dana (9. svibnja) ući u jedanaestu godinu svoga trajanja dok mi gospodin Ivica Šarac, alfa i omega Portala, nije to nedavno rekao. Obećao sam mu tada da ću tim povodom nešto napisati o samom Portalu.

   I upravo kad sam se počeo pripremati za pisanje ovog teksta, na Portalu je jedan moj rođak, Jozo Matić, u dva navrata objavio prekrasne snimke Duvanjskog polja s još uvijek nedovoljno povijesno vrednovane planine LIB ( iznad Borčana se i danas mala šumica zove Lipovac i vrije živa voda u Bunariću), što me je brzo u mislima povezalo s rodnim Borčanom i selom iz kojeg sam se oženio, Mandinim selom.

    Trideset i tri su naselja oko Duovnog (svetog) polja a samo dva imaju u imenu riječ selo, Mandino selo i Eminovo selo.  Ono što je Eminovo selo (bivše Ilijino brdo) bilo godinama u nogometu u Duvnu, i to je naša riječ a ne samo Tomislavgrad, to je danas Mandino selo na informacijskom, medijskom polju – uzorno duvanjsko selo. Onaj koji je prvi došao na ideju da se pokrene jedan ovakav Portal, sigurno je znao davno spoznate istine: ono što se ne napiše kao da se nije ni dogodilo i da je vijest, informacija najubojitije oružje ne samo u ratu nego i u miru. Vođen ovim dvjema činjenicama urednik Portala se pretvorio u slikorukopisnog kroničara Mandina i okolnih sela kroza sva četiri godišnja doba ne zanemarujući ni zbivanja na području Općine i Županije, s ponekom informacijom i od općehrvatske važnosti.

   Sudeći po čestim vrlo uspješnim fotografijama na Portalu, urednik nam hoće reći da nije važna sama riječ, rečenica, nego i fotografija. Davno sam napisao da  jedino fotografija, od svih ljudskih radnji, zaustavlja dah na neko vrijeme, dok slika ne izblijedi.

   Iščitavajući unazad detaljnije sadržaj Portala primijetio sam da je posebno marljivo obrađeno ono što je se Hrvatima u Herceg Bosni i Hrvatskoj događalo u posljednjih 30 godina. Svaka čast! Možda ti zapisi budu tema diplomskog rada nekog duvanjskog studenta. Puno lipi stvari je na Portalu objavljeno o prošlosti, sadašnjosti i naslućivanoj budućnosti svakog našeg malog Mista na Duvanjskom polju, ne samo Mandina sela. Za deset godina rada Portala Mandino selo nakupilo se građe za jednu malu opću enciklopediju Mandina i okolnih sela (Srđana, Rašćana, Lipe, Kongore i Borčana).

   Urednik Portala je posebnu pažnju posvetio prirodnim i kulturnim spomenicima s duvanjskog područja, koji, nažalost, još uvijek nisu istraženi onoliko koliko bi trebalo, premda je osnovna škola u Mandinu selu 2010. slavila stotu godišnjicu od početka rada, a i katolička Župa Kongora, kojoj i Mandino selo pripada, je 2017. slavila svoju prvu stotu godišnjicu. O svemu tome dokumentirano je zapisano na Portalu, kao i o fratrima i časnim sestrama koji su, u ime Božije, kroz to razdoblje, služili ovom hrvatskom kao stećak čvrstom narodu. Da nam nije bilo žive Crkve, možda ni nas danas ne bi bilo. Toga je svjestan i urednik odnedavne rubrike Duvanjski pojmovnik, kojom čuva od zaborava duvanjske kratke a duboke misli o  našoj svakodnevnici.

   Hvala Bogu da danas imamo, osim fratara i časni, i  obrazovanih civila koji se hoće i znaju žrtvovati na dobrobit svoga naroda. A za slobodu svog naroda su se žrtvovali i mnogi živi i mrtvi branitelji u nedavnom Hrvatskom obrambenom ratu, što se posebno ističe u rubrici Navik on živi. Pohvalno je da se to na Portalu ne zaboravlja.

   Portal ima više od petnaest stalnih rubrika, od kojih ističemo: Naša ognjišta i baština, Nekad i sad, Polje i ponornica, Župne obavijesti…

   Užitak je čitati kratke i duboke misli autora Ante Šarca, te njegove pjesme S vrha grude, kao i vješte i sadržajne prozne Ništarijine zapise Blage Vukadina. Od pjesnika ističem darovitog i iskusnog pjesnika Miju Tokića, te plodne i opširne tekstove Vinka Vukadina. Posebno pohvaljujem, vidi se da sam bio u pratrim, poučne, životne, nedjeljne crtice, priče, fra Petra Ljubičića. Nije urednik Portala zaboravio ni najljepše domoljubne pjesme. A ne bi škodilo objaviti ni koju junačku, narodnu, iz Kačićeva pismara, radi bolje  pismenosti naše mlađarije.

   Napominjem da na Portalu svoje radove objavljuju, osim Mandoseljana, i mnogi drugi Duvnjaci (Kongorani, Borčanci, Vedašićani…); nadam se da će tako biti i ubuduće.

   Nije lako ni redovito pisati na nekom portalu a kamo li ga uređivati svakog dana. Zbog toga bih, kad bih imao priliku, dodijelio orden zasluga za čuvanje kulturne, nacionalne i vjerske baštine duvanjskog sela, najzaslužnijem, uredniku Portala, a i onima koji su mu najviše pomagali i omogućili da Portal postane i opstane.

   Nadam se da će se  netko i od mlađih naraštaja priključiti u uređivanju Portala, Ivici Šarcu, kad se Ivica umori,  da ovo važno općekulturno djelo ne propadne. Zgodno bi bilo, recimo, dogodine u ova doba, okupiti na jedno mjesto najzaslužnije i za daljnji rad Portala najzainteresiranije  i dogovoriti program za buduće djelovanje, te, ako bi bilo ikako moguće, prirediti tematski probrani zbornik radova koji su na Portalu objavljeni. Do tada, uz zahvalu za sve dosad učinjeno, želim dobro zdravlje sadašnjem uredniku i dug život Portalu Mandino selo.

Zagreb, 5. svibnja 2020.                                           M a r k o    M a t i ć