IZ ARHIVE: U Bajinoj novoj kući

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Piše: Blago Vukadin

“Ove dvije Begovićeve slike nastale su o novoj Bajinoj kući, vjerojatno 1979. godine nakon Bajićeva povratka iz vojske i prije njegove ženidbe koja je uslijedila 1980. godine.

Na prvoj slici (vjerojatno je nastala ujutro jer su u to doba Bego i Šimun Seserov obilazili mlade u komšiluku i nazdravljali ljutom) se vidi Bajić, zarastao u bradu koju je pustio nakon prečestog brijanja u vojsci, moguće i iz žalosti jer je Dinamo u to vrijeme već dva desetljeća čekao na naslov prvaka. Mira mu je kasnije zaprijetila „Il’ se brij, ili čekaj“, pa mu nije bilo druge, te su ovo ujedno rijetke slike na kojima on nije glatko izbrijan.

U to vrijeme su Gabruša i Baja uživali u novom, svijetlom domu, nije im više bilo tijesno kao pod bristima, sve je bilo drugačije – kuća velika, a podvornica široka. Gazda Baja priča Begi o radu u Njemačkoj i računa koliko ima do penzije, Bego nazdravlja ukućanima i kuka na svoga Ivića, govori Bajiću što se ne ženi više i kako mu je ćaća njegovih godina već odavno bio u braku, a Bajić se pravda da je još mlad i da je umoran od sila u Podgaju (on je jedini na slici koji djeluje iscrpljeno).

Na drugoj slica Gabruša širokog osmijeha hvali Begi svoju kuhinju i govori da je za mladu sve pripremljeno, samo da dođe, a Bego gleda u aparat i misli se je li lipo namistio kapu.”