IZ ARHIVE: Mirina diskoteka

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Ovog vikenda konačno mi je postalo jasno zašto se nekada zabunim u imenima:  Ivica mi pošalje slike s netočnim informacijama, ja mu naivno povjerujem i napišem svašta, a onda me Marinko, Kalčić, Miro i ostali zovu i draže: „Kako bolan nisi znao, zašto mene nisi zvao?“

Tako mi je Ivica i ovoga puta pokušao podvaliti te mi je dostavio priložene slike iz zbirke Pere Mirkina i nadodao: „Načinjene su u Beginu disku, ne znam točnu godinu.“ Već sam bio napisao tekst o Beginu disku kad sam se malo bolje zagledao i prepoznao cigle iz Kalčićeve nove kuće, nakon čega sam se ponovo morao baciti na posao i sve još jednom detaljno razgledati. Dakle, za pogrešne informacije ne preuzimam odgovornost, zovite Ivicu.

Kao što je više rečeno slike su nastale u Kalčićevoj kući u drugoj polovici sedamdesetih godina – Bego je u to vrijeme već bio izvršio svoje zamišljene norme, puno cura je se poudalo, igla na gramofonu je već parala ploče, u pojati je postalo tijesno  pa je njegovu ulogu preuzeo Miro Kalčin i otvorio novi disko. Mirini ćaća i mater su se bunili, ali je on inzistirao, posebno nakon što je mene prevario za dvije u jednoj drugoj priči spomenute ploče – i onda je započelo novo doba u povijesti mandoseljskih zabavnih klubova.

Na prvom snimku prikazani su ukočeni i upeglani momci – Slaviša, Miro, Jakiša, Ivan, Stanko i Mićun – u društvu Ive Baćkušine i Ilke Ivekove. Da je diskoteka bila učinkovita govori činjenica da su se Miro, Ivan i Stanko, ili 60% muških glava sa slike, oženili iz sela (Perku, Ljubicu i Ružicu). Ozareno lice u lijevom donjem kutu moglo bi pripadati Stojki Krstinu, a tko u pozadini mijenja ploče nek pogađa netko treći.

Druga slika je malo „odsičena“, fali nekoliko glava pa nek i ovoga tjedna mandoseljske mlade prepoznaju svoje dijelove – jedino se Ivićeva gospođa čije ime ne znam i Stankova Ružica ne moraju mučiti. Njihovi muževi čuče u donjem dijelu fotografije, Ivić sa cigaretom u ruci a Stanko crvenih očiju – djelomično od blica, a drugim dijelom od piva Nektar  kojega je popio prilikom prvoga slikanja.

Blago Vukadin