IZ ARHIVE: Mara i Dragica

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

O babi Mari Joskanovića puno je ispričala njena murva pod kojom je provodila dane, a sačuvano je malo njenih slika, poput ove iz zbirke Ivana Mijina. U vrijeme nastanka priložene fotografije, jedne od prvih u boji, Mara je već polako gubila vid, no okrenula se je prema aparatu nakon što je namjestila šudar na glavi i nazdravila kruškovcem svojoj pastorci Dragici udanoj na Jošanicu, prvom djetetu njenoga muža Tome.

Mara je rođena u Srđanima, udala se u Mandino Selo za našeg djeda Tomu i s njim odgojila šest sinova, jednu vlastitu kći – Ljubu – i tetku Dragicu, koju je zatekla u kući kao bebu. Dragičina majka kratko nakon poroda je preminula nakon čega se je Tomo po drugi put oženio. Dragica je u selu Jošanici, na zapadnom kraju polja, zasnovala vlastitu obitelj, a dok ju je zdravlje služilo redovito je navraćala u Mandino Selo, u posjet svojoj maćehi i njenoj unučadi. U mom sjećanju ostao je njen zvonki glas i uvijek veselo, nasmijano lice.

Obadvije vedre žene već dugo vremena su na onom svijetu, a budući da pored puno posla na zemlji nisu stigle previše griješiti, pretpostavljam da sada imaju dovoljno vremena za priče i za pokoji kruškovac – kad sveti Petar okrene glavu prema zločestijima od njih dvije.

Blago Vukadin