IZ ARHIVE: Mandoseljani u Rošku Polju 1976.

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Priložena Begovićeva slika snimljena je u Rošku Polju povodom proslave župnog zaštitnika Sv. Ivana, krajem lipnja. Sudeći po mladolikom izgledu sve trojice Mandoseljana, a posebno po duljini Tošinih brkova, moglo bi biti da se radi o 1976. godini u kojoj je on postao punoljetan. Momci su se do Roška Polja vjerojatno dovezli u Tošinom zelenom Passatu, a Spržo je izbio iz grada u malom plavom transporteru marke Volkswagen.

Kad se njihovi samouvjereni pogledi detaljno promotre i analiziraju mogu se prepoznati poneke misli ovih trojice kršnih Mandoseljana na lijepom derneku.

Iviću ju se očito motalo po glavi: “Baš mi je lipa garedorba koju sam prošverco iz Trsta, farmerice Levisice i majica JPS, sve za sedamdeset maraka. Ako me vidi ona Omoljka ima da bude štogod.“

Toša je se mučio sljedećim kombinacijama: “Imam dobro auto, lipe brkove, a i bile cipale sam kupio u Švicarskoj. Ćikešinica je otišla u Jajce, Ruža je došla ovde s Anicom i Dragicom, pa ću je pošlje mise izvest na ćevape.”

Spržo je pak u trenutku slikanja primjetio jednu zgodnu mladu koja je baš prolazila pored njih, zapelo mu je za oči da i ona u njega gleda, pa je se još više ukočio dok je razmišljao nešto poput navedenog: “Sviđa joj se sigurno moja šarena košulja, ni figura mi nije loša, a cigara me čini još malo mlađim. Kud sam poveo ženu i dicu! Nikad nemam sriće.“

Blago Vukadin