IZ ARHIVE: Ajde da prošetamo!

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

U duvanjskom kraju održava se tijekom godine nekoliko derneka, velikim dijelom povezanih sa crkvenim blagdanima, kada se nakon mise mladež raširi po ulici, šetajući s izabranim simpatijama, a starija čeljad sve to promatra iz mnogobrojnih šatora okićenih mirisom svježe janjetine i  hladnoga piva.

U novije doba je značenje derneka potisnuto u drugi plan iz perspektive mladih ljudi, koji se upoznaju po kafićima i drugim lokacijama, ali je dernek ipak ostao velika i šarena fešta duvanjskog naroda, posebno u Seonici na Veliku Gospu. Ova slika nastala je vjerojatno u tom duvanjskom selu (sudeći po prirodi u pozadini) u periodu 1965.-70. godine, a na njoj su poredani:

S lijeva na desno (gore):

Kata Čolina (bivša Šumanović);  žena pok. Dominika (iz Sarajeva);  Ruža Čolina (Antina sestra – udana za Ćićka iz Srđana)

S lijeva na desno (dolje):

Ante Čolina iz Borčana (mandoseljski zet – oženio Katu Šumanović iz gornjeg reda); pok. Dominik Šumanović-  Grgin brat; pok. Ivan Šumanović

Kao što se vidi iz priloženog Borčancu Anti je dernek donio sreću, on je tog dana sa svojom Katom napravio nekoliko rundi od crkve do seoničkog mosta, pa mu ona nije mogla odoljeti.

Za kraj samo mala napomena da je autor ovoga teksta imao jako loša iskustva sa šetnjama na dernecima, iako je tri puta to oprobao – prva cura je kratko nakon šetnje otišla u časne sestre, druga je se dva tjedna kasnije udala za nekog  drugog šetača, a treća ga je kod šatora zamijenila s pokojnim Mirom Gabrića iz Lipe, koji joj je se ljepše smiješio i nosio namazane cipele.

TekstBlago Vukadin

Foto: Slavko Šumanović Ivanov