DUVANJSKI POJMOVNIK: Šmedljov (Šmedljav)

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Ako znate kakav je slatkoran, e onda ovaj sigurno nije takav. Čista mu je suprotnost. Kao Dinamo i Hajduk. Kao Tomislavgrad i Livno. Kao Karamarko i Plenković. Kao Nino Raspudić i Tvrtko Jakovina. Kao Gornji i Donji Brišnik. Kao Glava i dezerter.

Tko je šmedljav, taj od malena hrani zanoveta. Te Čokolino mu presladak, te Frutek mu pregust, te varenika mu prebijela, domaća jaja preokrugla, kupovne trešnje prevelike… Ne voli pire od crvenih krumpira, ribu iz vode, meso od crnih kokošiju ni sok od žutih jabuka. Uglavnom, nije lako s njim (za stolom, inače je nagodan).

Kad kusa rašćiku, samo ju žlicom bezvoljno gonja po tanjuru. Mater mu veli: De bolon malo…, mrtva bi ju usta jila. On opet neće. Mater: De malo, pratar bi ju jio. Opet ništa. Ćaća nervozno štroka daljinskim dok jednom ne plane: Šta je, oćeš da ti krme zakoljem!? Ali opet popusti, zna da ni od pečenice nema vajde kad je mali šmedljav.

A kad mu se ipak otvori apetit, onda s ponosom sebi za doručak skuha cijelo jaje.

Uz stalno nutkanje i sve druge načine motiviranja, uključujući financijske stimulacije, kupanje u Makarskoj, nove adidaske ili makse, pisanje zadaće i skijanje na Risovcu, naš šmedljavac ipak izraste u pravog momka. Kao i sva djeca, brzo zaboravi roditeljsku brigu iz djetinjstva, pa kad mu ćaća kaže kako su ga s mukom othranili, on samouvjereno odgovora: A što bi me vi odranili da ja nisam tio jist.

 

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.