DUVANJSKI POJMOVNIK: Oguglati

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Mi Duvnjaci često smo bili prvi, posebno onda kad je to najteže bilo. Bili smo prvi vojnici hrvatskog naroda i aktivni sudionici, udarna snaga prve bitke Domovinskog rata u BiH. Prije toga, vjesnici i nositelji demokratskih promjena. I još prije, pronositelji europskog načina razmišljanja i zapadnog poslovnog stila.

A prije toga, svašta nas je gonjalo… I nema s kim se nismo gonjali. Turci, Mlečani, Ugari, Austrijanci, Rusi i Englezi. Pa smo na puno toga oguglali. Čak smo i tu prvi jer smo oguglali prije izuma Googlea. Eto, i to nam je pošlo za rukom – (o)guglati prije nego što su programeri uopće razmišljali o Internet-tražilici koju će nazvati Google. Tako smo oguglali na pisanje net.hr-a i izvještavanje FTV-a, na haaške osude i tuđe istine. Ima u oguglavanju nečeg stoičkog, u tom postajanju ravnodušnim na stvari koje su nam prije smetale i u ustrajavanju na vlastitim stavovima.

Danas kad informatički pismeni pitaju modernim rječnikom: Jesi to googlao?, pravi Duvnjak kaže: Šta guglo, davno sam ti ja na to oguglo. Stari bi ljudi rekli ograjo. Tako strina Kata, ko nesritna mater,  kad ju pitaju što joj se sin, stara momčina, ne ženi, odgovara: Ograjala sam ja više na to. A kad poželi biti malo modernija, trendy, na jadanje rodice Pave kako joj dica po cili dan samo sufraju i vejzbuče, ona smireno odgovara: Ja sam ti i na to oguglala.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.