DUVANJSKA PREZIMENA: Batarile

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Batarile žive u Brišniku (10 obitelji) i Mrkodolu (11).

 

Starinom su iz Brišnika, gdje je u popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio 13-članu obitelj Petra Batarela (Petru s Batarelo).

 

Brišničke Batarele spominju se i još ranije, ali u Sinju. U ljetopisu Franjevačkog samostana u tom gradu zabilježeno je da se uoči odlučujućeg okršaja s.nadmoćnom turskom vojskom 1717. godine s braniteljima sinjske tvrđave ” … zatvori sedam fratara u forticu, to jest fra Pavo Vučković, fra Nikola Brčić, fra Mate Budimir, fra Ilija Ećimović, fra Stipan (Batarelo) Bošnjak, koji u gradu i pogibe i fra Brno Gornicai, svi misnici, a samo fra Luka Batarelo (1) laik …”.’ Dakle, među pobjednicima u konačnoj obrani Sinja i Cetinske krajine nalaze se i dvojica Batarela. Kako se za jednog od njih fra Stipana, koji časno završi svoj ovozemaljski život, izrjekom kaže da je Bošnjak (u ovom slučaju Bosanac), onda to jedino znači da je doseljenik iz Bosne, u ovom slučaju jedino iz Brišnika. I u vrijeme drugog biskupskog popisa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine u Brišniku je dom 31-člane obiteljske zadruge Ivana Batarelovića (Ioannes Batarelovich).

 

I današnje sinjske Batarele podrijetlom su iz Brišnika jer su njihovi preci poput spomenutih fra Stipana i fra Luke u poznatoj seobi katoličkog življa s Duvanjskog polja i iz Rame oko 1687. godine u Cetinskoj krajini našli svoje novo boravište. U poznatom Alberghettijevu zemljišniku (1725-29. godine) u popisu obitelji banderije harambaše ilije Bilandžića u Dicmu Gornjem nalazimo dvije obitelji: Batarelo i Pranjić rečeni Batarelo. Dakako, dodatna će istraživanja razriješiti vezu dvaju brišničkih rodova Pranjića i Batarela. I još jedan zapis o Batarelima iz 1719. godine: Nikola Batarelo iz Lučana ostavlja zemlju crkvi Svete Kate u tom selu pokraj Sinja.

 

Danas Batarele žive u Cetinskoj krajini, a najbrojniji su u Krušvaru (15 obitelji) i Lučanima (13).

 

Duvanjske Batarele svoje su prezime ikavizirali u Batarilo.

Od ovog starog roda nastali su novi brišnički rodovi: Ćerdići i Antosovići.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.

Foto: Ivica Šarac