DOMOVINSKI RAT: Rođena Kata Šoljić – simbol patnji i stradanja svih majki poginulih hrvatskih vojnika

objavljeno u: DOMOVINSKI RAT, NOVOSTI | 0

Na današnji dan. 23. veljače 1923. u selu Donjem Vukšiću kod Brčkog rođena je Kata Šoljić, majka četvorice sinova koji su poginuli u Domovinskom ratu – simbol patnji i stradanja hrvatskih majki.

U ratu je izgubila četvoricu sinova: Matu, koji je ubijen u Vukovaru; Ivu – zapovjednika legendarne Mitnice – nestalog u proboju kod Dunava; Niku, ubijenog u srbijanskom logoru Srijemska Mitrovica i Miju, ubijenog u kukuruzištu kod Srijemskih Čakovaca.

 
Tragedija Kate Šoljić je time veća što je u Drugom svjetskom ratu izgubila četiri brata, te tako uistinu simbolizira patnju hrvatskog čovjeka kroz cijelo 20. stoljeće.

 

Iza nje na životu su ostale dvije kćeri, od kojih je jedna izgubila supruga u Domovinskom ratu.
Trebalo joj je dvanaest godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.


Riječi Kate Šoljić odzvanjaju aktualnošću i danas istom snagom

Još i danas odjekuju riječi majke-heroine koja je, u vrijeme kada je ministrica branitelja bila Jadranka Kosor, došla na promociju knjige Mladena Pavkovića. Iako je gospodin Pavković tražio adekvatnu i odgovarajuću dvoranu za izdavanje svoje knjige u kojoj se obrađivala sudbina poginulih branitelja, gotovo da nije mogao dobiti nijednu dvoranu u Zagrebu. Na kraju je dobio prostorije zagrebačke HVIDR-e, a na promociju je ušla Kata Šoljić, istupila naprijed i obratila se okupljenima ovim riječima:

 

“Do 1990. nisam smjela govoriti da sam izgubila četiri brata, pa zar sada ne smijem reći ni da sam ostala bez četiri svoja zlata, četiri svoja sina?”

 

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti. Godine 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata, a koja joj je dodijeljena na poticaj Mladena Pavkovića. Upravo je on  o njoj snimio i nekoliko dokumentarnih filmova. Nedavno je odlučeno da će park na zagrebačkoj Trešnjevci nositi ime Kate Šoljić.

 

Izvor: www.narod.hr