NEDJELJNA PRIČA: Strahota je krivo se kleti

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Kako je čitava obitelj poginula?

Ovaj istiniti događaj zbio se na otoku Korzici u jednome malom selu. Tamo je živjela pobožna udovica kojoj je muž ostavio 300 srebrnih kruna za uzdržavanje male kćerke jedinice. Dobra udovica pohrani taj novac kod susjeda koji se zvao Mucije. Kako je mislila da on vjeruje u Boga i da je čovjek od povjerenja, nije tražila nikakvu potvrdu od njega.

Kćerka je već odrasla i željela se udati. Majka je otišla k Muciju da bi podigla svoj novac, ali Mucije nije htio ni čuti o tome da mu je ona dala novac.

Jadna udovica se zaprepastila…?! Što će sad učiniti? Svjedoka nema osim Mucijeve žene. Nema nikakve potvrde da mu je novac dala. Pošla je k sucu i sve mu to potanko ispripovjedila.

Sudac je pozvao Mucija i njegovu ženu te zatražio od njih da se zakunu. I muž i žena zakleše se da nisu primili od udovice nikakva novca. Što se dogodilo nakon što su sagriješili – krivo se zakleli?

Ovi krivokletnici imali su tri sina: jednoga od dva mjeseca koji je bio u zipci (kolijevci), drugoga od pet godina i trećega od dvadeset pet godina.

Kad je majka ušla u sobu, imala je što vidjeti. Nalazi zipku prevrnutu i pod njom mrtvo dijete. Pomislila je da je to učinio onaj sin od pet godina. Ona se rasrdi, uzme nož i usmrti drugog sina.

Dok se sve to događalo, evo ti muža. Bijesan priskoči ženi i probode je nožem. Sva je kuća puna krvi, što nevine, što grješne. Nesretni Mucije stane vikati, ljudi se sletili da vide što se dogodilo. On je pred svima priznao svoj zločin.

Odveli su ga u zatvor i osudili na vješala, jer nisu mogli naći krvnika da mu odsiječe glavu. To nitko nije htio učiniti. No, najstariji sin presudit će ocu što je ubio majku. On uzima oca, stavlja mu uže oko vrata, pomakne mu ljestve i zadade smrtni udarac.

Ipak pravdi Božjoj još nije udovoljeno. Sin, nakon svega što se dogodilo, poče razmišljati što je učinio, kakvu je strahotu počinio rođenom ocu, te pun straha i stida ubija sam sebe.

 

Tekst: fra Petar Ljubičić