ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (19)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

BORČANI

 

Kneževići su ogranak Radoša. Prezime se u maticama pojavljuje od sredine 19. stoljeća, a prvi put 7. veljače 1848., kad su vjenčani Ivan Bošnjak i Jela Matić iz Borčana. Vjenčani im je kum bio Marko Radoš-Knežević iz Berčana.

 

Krištići su također ogranak Radoša – kako zaključujemo na temelju dvostrukog prezimena Radoš-Krištić sačuvanog u maticama. Ipak je prezime veoma staro i kao takvo ga navodi biskup Dragićević već 1741. godine. A biskup Bogdanović upisuje Krištiće ipak kao Radoše, što znači da se prezime još nije bilo posvema osamostalilo. Konačno se osamostalilo tek krajem 18. stoljeća. U maticama se prezime prvi put spominje 19. siječnja 1824. Majka mladoženje Petra Papića iz Vedašića bila je Mara rod.Krištić iz Borčana. Petar se oženio Martom Križanac iz Vedašića.

 

Majići su, kako je već rečeno, nastali od Radoša. Prezime je dosta mlađe od Krištića, ali starije od Kneževića. Prvi put se u maticama navodi 28. veljače 1831. prigodom vjenčanja Martina Stipića iz Stipanjića i Jele Batarilo iz Brišnika. Jelina majka bila je Matija rođ. Majić iz Berčana.

 

Martinovići su – kao i Galiri – nastali od Matića, ali puno kasnije: prezime se pojavljuje u maticama tek krajem 19. stoljeća. Prvi put 13. travnja 1891., kad je rođena Mara Radoš-Knežević. Majka joj je bila Anđa Matić-Martinović.

 

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac