USUSRET JUBILEJU: Gradnja crkve (3)

objavljeno u: USUSRET JUBILEJU | 0

Početkom 1924. određuje Odbor da se uskoro mora početi sa zidanjem. Ugovoren je posao s domaćim majstorima, zidarima, Grgom Majićem iz Kongore i Petrom Matićem iz Borčana. Dnevnica im je bila po 105 kruna, uz župnikovu hranu, piće i duhan. Trebali su početi s radom kad otopli, ,,kad se dan okrene”. A ,,zidjati” — početkom svibnja.

I doista se sa zidanjem počelo početkom svibnja. Dopremljeno je prije toga još ‘pržine’, a ,,nakon svršetka oranja ima župnik s oltara pozvati sve tegleće volove i odrediti dan da sestjeraju brvna za skele”.

Trebalo je naravno misliti i na blagoslov početka gradnje, pa fra Pavo poziva biskupa Mišića da dođe i blagoslovi kamen temeljac na 27. 6. U tu svrhu priprema Odbor i prigodnugozbu: za to je, između ostalog, ostavljeno i 332 litre vina. Jer, koliko god je blagoslov bitan u duhovnom pogledu, toliko je gozba bitna u imovinskom: tada se trebalaprikupiti lijepa svota novca od uzvanika!

Blagoslov, međutim, nije mogao biti obavljen na dan kad je želio fra Pavo, jer je biskup bio zauzet. Zato biskupov tajnik fra Jerko Boras predlaže fra Pavi da to bude na 4. 7. 1924., na isti dan kad će biti blagoslovljena i spomen-crkva u Duvnu. Neposredno prije toga bila je duhovna obnova župe (pučke misije), koju su vodila dvojica dominikanaca. Čini se da fra Pavo nije bio odveć raspolozen da troši novac i za to (jer je ‘misionare’ trebalo platiti!), pa ga fra Jerko Boras upozorava zbog toga. Ali u isto vrijeme naređuje seoničkom župniku da pomogne fra Pavi u isplati ‘misionara’. Tada se ispovjedila gotovo cijela župa: oko 1200 osoba. Bila je to duhovna priprava župe za jedan od najznamenitijih dogadaja u 70-godišnjoj povijesti župe.

 

Izvor: Robert Jolić: Župa Kongora, 1993.