SAČUVANO OD ZABORAVA: Zagrebački burek iz Kotor Varoša (2013.)

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Rano jutros krenem na poslovni sastanak. Treba pripremiti neki seminarčić za voditelje jednog tima u krizi. Kud ćeš bolje teme od nogometa. No vremena ima još malo, a u mom želudcu isto tako je malo ostataka, a puno želje za nečim što bi me još više oraspoložilo. Na prolazu kroz Martićevu vidim pekaru nekog Radoša. Moj duvanjski regionalnacionalizam mi savjetuje da potrošim dvanaest kuna u korist vjerojatnog Duvnjaka i prije nego sam se predomislio, prije nego je rupica na remenu počela ozbiljno dobivati bitku s mojim apetitom, ja stisnem staklena vrata, uđem u pekarnu i imam što vidjeti. Ispred mene svega i svačega. Lijep je burek, a i prodavačica ima osmijeh koji navodi na potrošnju misli i novaca. I tako ja gledam dok gospoja reže burek i slušam kako hvali svoju robu. “Odakle ste Vi?” – priupitam ju, a ona ustukne, pogleda me i veli: “Iz Bosne.” Ja se nasmiješim. S njezinog lica nestade tipična nesigurnost koju dobiju Bosanci kad ih netko u Zagrebu priupita odakle su, a onda sva ozrena reče: “Iz Kotor Varoša. Znate li gdje je to?. “Da naravno”, velim joj onako s visoka, kao što to izgovaraju Hercegovci dok pričaju s Bosancima, uvijek uz osmijeh da se nebi uplašili naše veličine. No strah je bio nepotreban. Lijepa gospoja je već stekla povjerenje, osjetila je da sam pitao više iz jezičnih nego iz imigracijskih razloga. “Jeste li sinoć gledali utakmicu?” “Naravno” – velim ja onako uvrijeđeno kao kad Hercegovac odgovara na pitanje je li dobar Hrvat i katolik. “Ja sam Vam strina od onog malog Mateja Kovačića”, eksplodira rečenica iz punih usana lijepe strine iz Kotor Varoša. “Znate li tko je on? Jeste li ga sinoć vidili?”.

Hehe lipa strino, tko sinoć nije vidio Mateja Kovačića? Svima nama je taj mali iz Bosne i dijaspore jučerašnju večer učinio ljepšom, današnje jutro sunčanijim, siromaške nade ljepšima, sve razgovore ugodnijima, a svojoj strini iz Martićeve je Mateo dao dodatni argument u prodaji bureka.

Moj seminar je već bio skoro pripremljen, a i burek je bolji kad vidiš da je Hrvatska na svakom ćošku ponosna na male Kovačiće, Kovače, Modriće i velike Mandžukiće, Šimuniće i Srne…?

Vinko Vukadin (2013.)