SAČUVANO OD ZABORAVA: Stari Šumanovića dvori

SAČUVANO OD ZABORAVA: Stari Šumanovića dvori

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Ovo je obiteljska kuća Mije Miška Šumanovića iz Mandina Sela, građena početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, useljena 1952. godine, i u njoj se živjelo sve do 1981. godine, kada je Miško, sa svojom obitelji sagradio i uselio u još veću kuću izgrađenu pored ceste Tomislavgrad-Blidinje, gastarbajtujući i crnčeći godinama po njemačkim bauštelama.

Svaki put kad pješice naiđem kroz ovaj dio sela pogled mi privuče ovaj, za to doba pogotovo velebni objekt, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu vrijeme njene izgradnje i materijala kojim je građena. A naši stari su uvijek govorili kako se za izgradnju kamenih kuća prve godine vadio i pripremao kamen, druge se klesao a tek treće ugrađivao i zidala kuća. S obzirom na veličinu ove kuće lako je moguće da je izgradnja trajala i još koju godinu više.

Kako god bilo, kad ovuda naiđete zastanite na par trenutaka, svrnite svoj pogled i prisjetite se nekih prošlih vremena, ne tako materijalno bogatih, skoro pa uvijek siromašnih, ali veselijih vremena, bogatih životom i brojnim potomstvom.

Crno-bijela fotografija, iz 4. veljače 1959. godine, svatova Mije Miška Šumanovića (1934.), sina Vlade i Ljube r. Ivić iz Mandina Sela i Mile Šolje, kćeri Bože i Anđe r. Jelčić iz Lipe, nam pokazuje ovu kuću kako je tada izgledala.

Tekst i foto: Ivica Šarac