ODRŽANA JAVNA TRIBINA “ŠUICA U DOMOVINSKOM RATU”

objavljeno u: NOVOSTI | 1

U organizaciji mjesne zajednice Šuica, u sportskoj dvorani OŠ dr. Franje Nevistića u Šuici večeras je održana javna tribina “Šuica u Domovinskom ratu: Zaustavljanje tenkova, prva crta obrane, uloga u Domovinskom ratu”.

Nakon intoniranja Lijepe naše i minute šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u ime organizatora okupljene je pozdravio Krešimir Marković koji je naglasio kako se na ovaj način od zaborava želi otrgnuti ove važne događaje iz naše povijesti, a konačni cilj je izgradnja spomen-obilježja i izrada monografije, kao zahvala hrvatskim braniteljima za obranu ovih prostora u Domovinskome ratu. Ideja je nastala prošle godine na susretu mladih Šujičana.

Okupljene je kratko pozdravio i općinski načelnik Ivan Vukadin koji je kazao kako tenkovi u Šuici nikada nisu prošli, za razliku od nekih drugih mjesta,  te kako nikada nije i nikada neće biti zaboravljena naša prošlost. Pozdravio je ideju mjesne zajednice Šuica o organiziranju ovakve tribine i izgradnje spomen-obilježja, naglasivši kako će općina Tomislavgrad pomoći provedbu ovoga projekta.

U nastavku se okupljenima obratio doc. dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata iz Zagreba koji je govorio o povijesnim prilikama u Hrvatskoj i BiH 1991. godine.

Hrvatski branitelj i autor poglavlja “Domovinski rat” u monografiji izdanoj u povodu 150. obljetnice župe Šuica Jerko Mioč Medan razdoblje Domovinskoga rata nazvao je najznačajnijim i najsvetijim razdobljem hrvatske povijesti te kako je siguran kada bi se povijest ponovno vratila da bi većina hrvatskih branitelja ponovno učinila isto i branila svoj dom. Pozvao je da se brani istina o Domovinskom ratu.

Prisjećajući se 9. svibnja 1991. godine i blagdana Spasova, kroz osobna sjećanja na te dramatične trenutke zaustavljanja tenkovske kolone JNA iznad Šuice, okupljenima se obratila prof. Ivanka Pašalić-Lhotak. Kazala je kako se u tom trenutku nije znalo što će se time postići ali se znalo da se na taj način se agresorskoj  JNA jasno poručilo da u Šuicu nije dobro došla i da neće proći.

Sudionik tih svibanjskih događaja bio je i prof. Mate Kelava koji je pisao kratke bilješke o svemu, pa i kasnije, po otpočinjanju ratnih djelovanja na Kupresu, u travnju 1992. godine. Govorio je kako ga je šokiralo nepoznavanje naših sugrađana o svim ovim događajima i da se ovako brani istina o događajima iz Domovinskoga rata.

Na samome kraju tribine govorio je prof. Mijo Tokić, u vremenu tih dramatičnih događaja predsjednik Skupštine općine, a izbijanjem rata predsjednik HVO-a Tomislavgrad. Naglasio je kako se istina o zaustavljanju tenkova u Šuici 9 svibnja 1991. godine nije dovoljno valorizirala, jednim dijelom zbog naše tišine u odnosu na druge, ali  opravdano najviše zbog medijskoga i političkoga utjecaja drugih sredina pa se istina o zaustavljaju tenkova u Pologu više širila i postala dio političke svijesti, te kako se nada da će se od ove tribine istina o zaustavljanju tenkova u Šuici imati odjek i u široj javnosti i cijelom događaju dati pravo i primjereno mjesto u hrvatskoj povijesti. U nastavku je govorio o svojim sjećanjima na te dramatične, svibanjske dane.

U stankama između govornika okupljene su svojom pjesmom pozdravili članovi HKUD Sitan tanac koji su izveli pjesmu pok. Mirona Duvnjaka “Od Kupresa do Tomislava Šuica mi moja spava”, Klapa sv. Jeronim je otpjevala pjesmu “Ljilja Šujička”, a Zbog mladih Šujičana skup je završio pjesmom “Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata”.