NA 4. IZDANJU HIGHLANDER VELEBITA I ČLANOVI PD ORLOVA STINA IZ TOMISLAVGRADA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Sredinom rujna svi putovi vode na Velebit!

Na pitanje zašto planinari odlaze u planine, nemoguće je dati jednostavan i jedinstven odgovor. Ali zašto sredinom rujna svi putovi vode na Velebit, e to znamo. I odgovor je jednostavan –  HIGHLANDER VELEBIT.

Kad su Krešo i Zrinja počeli priču o Highlanderu, nismo ni znali što to točno znači. U redu, nešto smo odmah shvatili: gorštaci u planini, hodanje par dana, kampiranje… Ali bilo je i mnogo nepoznanica.  Hodanje u paru ili  bez partnera? Rok u kojem treba prijeći zadanu rutu? Otvaralo se tu još puno pitanja. No prije negoli smo dobili odgovore bilo je sasvim prirodno da kao planinarsko društvo iziđemo ususret i budemo im na raspolaganju. Tako se Orlova stina našla u ovoj lijepoj i nadasve zanimljivoj planinarskoj priči. A da se i vi ne pitate što je to, evo nekoliko osnovnih informacija.

HIGHLANDER je višednevni planinarski događaj u kojem je sudionicima osigurana logistika kako bi u kontroliranim i sigurnim uvjetima svladali preko 100 km netaknute prirode. Planinarski festival, događaj koji promiče vrijednosti i etiku svih ljubitelja prirode. A HIGHLANDER Velebit četvrtu godinu zaredom nudi savršenu priliku da prehodate Velebit uz odličnu HIGHLANDER organizaciju i logistiku. Ruta od 104 kilometra sudionike vodi najljepšim dijelovima Velebita i to kroz dva nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu, a koncept je jednostavan. Od Zavižana kroz pet obveznih točaka do cilja u Paklenici. I okupi se, zamislite, više od 400 sudionika iz više od 30 zemalja.

Ove godine prvi put planinari su imali mogućnost iskusiti i Highlander 55 Velebit. Radi se o jednakoj avanturističkoj dozi, ali s manje kilometara, a savršena je za one koji si zbog posla ili drugih obveza mogu priuštiti samo slobodan vikend. A mi smo se baš tu pronašli. Ono što nas je zaista veselio jest doživjeti Velebit i tijekom dana i tijekom  noći te imati priliku spavati pod zvijezdama te pomicati vlastite granice. Nama je ovo bio test fizičke, ali i mentalne snage. A položili smo ga s izvrsnim ocjenama.

Dovoljno je reći da su neki od nas promovirani  u ambasadore HIGHLANDERA. Našli smo se uz velika imena planinarskog svijeta, uz dvojac Deux Pas Vers L’Autre, koji su prehodali više od 10 tisuća kilometara kroz 16 europskih zemalja za 746 dana, uz Petera Watsona, jednog od osnivača outdoor travel bloga Atlas & Boots, koji je ove godine odnio titulu za najbolji outdoor travel blog na svijetu, potom uz Stipu Božića, jednog od najboljih svjetskih alpinista…

Sad samo moramo opravdati ukazano povjerenje. A imat ćemo priliku jer  koncem srpnja iduće godine svi putovi vodit će na Blidinje. Od 24.7. do  28.7. 2021. imat ćemo HIGHLANDER BLIDINJE. A poznajući čari Čvrsnice i Vrana, sigurni smo da će  dobiti svoje Highlander prijatelje koji će im se uvijek rado vraćati. Baš kao i mi.

PD Orlova stina/ Lucijana Skočibušić Gudelj