DUVANJSKA PREZIMENA: Žilići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Žilići žive u Podgaju (2 obitelji, 15 članova), u Blažuju (1, 11) i Tomislavgradu (1,4).

N. Mandić je utvrdio da su Žilići u Hercegovini nastali od 2 roda: jedni su starosjedioci u Popovu Polju, a drugi su postali od Jerkovića iz Bijakovića pokraj Čitluka.

Prvi spomen pripadnika ovoga roda u Popovu polju je onaj kad se spominje Blagoje Žilić, a taj je dokument M. Vego datirao u 1273. godinu. Žilići su najprije živjeli u Turkovićima, a kasnije se raseljavaju u Dubrave pokraj Stoca, Hutovo, Sjekose i na dubrovačko područje. Od Žilića je nastalo 5 rodova istočnohercegovačkih Hrvata katolika: Filipovići, Franjići, Petkovići, Pjanići i Terkeši.

Što se tiče pak brotnjanskih Jerkovića, oni se prvi put spominju 1635. godine u sidžilu (sudskom protokolu) mostarskog kadije u kojem je upilsan kao svjedok Jure Jerković iz Bijankovića. U popisu biskupa fra Pave Dragićevića 1741/42. godine u Bijankovićima nema Jerkovića, ali ima Žilića, 7-člana obitelj Mije Žilića (Michael Xilich). To znači da je dio Jerkovića već promijenio prezime, a oni koji su ostali vjerni starom odselili su u staru župu Bielu (danas dobojsko područje), kao što je primjerice 8-člana obitelj Mate Jerkovića.

Godine 1768. biskup je fra Marijan Bogdanović u Bijakovićima zabilježio 19-članu obitelj Luke Jerkovića, a Žiliće nije zatekao. Na drugoj pak strani u već spomenutoj Bijeloj 1768. zabilježena je 4-člana obitelj Marka Žilića. Teško je shvatiti ovo suprotno stanje u odnosu na Dragićevićev popis, ali je u svakom slučaju nedvojbeno da su Žilići i Jerkovići istog krvnog podrijetla, što potvrđuje i podatak da bijakovićki Jerkovići i danas imaju obiteljski nadimak Žilići. “., Brotnjanskim Žilić ima treba dodati i njihove prezimenjake iz konjičkog kraja, koji su u Turiju pokraj Konjica doselili 1815. godine.

Stigao je Ilija sin Luke Jerkovića rečenog Žilića, a koji je rođen 1775. godine. Ovaj se domaćin od trenutka doseljenja pisao sa prezimenom Žilić, a njegovi potomci tako čine do dana današnjega.’ Žilići se na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće naseljavaju i na derventskoplehanskom području: u Gradinu, Kulinu, Dubočac, Novo Selo i Koraće.

Današnji duvanjski Žilići podrijetlom su iz Brotnja.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.