DUVANJSKA PREZIMENA: Tirići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas Tirići na duvanjskom području žive u Prisoju, zaselak Vrilo, te u Tomislavgradu (1 obitelj, 2 člana).

Starinom su iz Vučića (danas Prisoje i Golinjevo), gdje biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine nalazi 22-članu obitelj Grge Tire (Gregorius Tiro).

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović zabilježio i u Vučićima 36-članu obitelj Mate Tirića (Matthaeus Tirich), Tada je u Vučićima zatečena i 5-člana obitelj Mate Sirića (Mathaeus Sirich) što je vjerojatno krivo upisana obitelj Tirić. Bogdanović je u Okolištu pokraj Skoplja zabilježio 4-članu obitelj Tome Tirića, vjerojatno mlađu i tek doseljenu obitelj.

Danas u Golinjavu žive Tirići islamske vjeroispovijesti, a u Mokronogama obitavaju Tire (ovaj oblik prezimena susreli smo u Dragićevićevu popisu), također islamske vjere. Očigledno riječ je o Hrvatima katolicima, koji su zbog nekih okolnosti odbacili vjeru svojih pradjedova i prihvatili vjeru okupatora svog naroda.

Prvi je pripadnik ovog roda zabilježen u maticama umrlih stare župe Grabovice Cvita Tirić žena Marka Krište iz Prisoja, koja je umrla 5. lipnja 1841. godine u 70-godini života (dakle rođena je 1779. godine). 19. listopada iste (1841) godine upisana je i smrt 55-godišnjeg Petra Tirića iz Prisoje.

U maticama krštenih stare župe Grabovice prvi spomen Tirića datiran je 15. studenog 1841. godine, kad je upisano rođenje Jele kćeri Tadije Tirića i Kate rođene Mamić sa Zidina.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.