DUVANJSKA PREZIMENA: Tabaci

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Tabaci žive u Eminovu Selu (9 obitelji, 43 člana) i u Tomislavgradu (3, 7).

Prezime je nastalo od turske riječi tabak, što znači obrtnika kožarske struke, kožara, onoga što štavi, “učinja” kožu.

Nisu zabilježeni u biskupskim popisima bosanskohercegovačkih Hrvata katolika u 18. stoljeću, što znači da su živjeli izvan Bosne i Hercegovine. Starinom su iz Biska u Cetinskoj krajini, iako su najprije zabilježeni u Imotskoj krajini. Naime, 1686. godine u zbjegu stanovnika Zagvozda nalazi se i 5-člana obitelj Nikole Tabakovića. Nisu se vratili u Zagvozd već su ostali u Brelima.

Godine 1709. zabilježeni su u Bisku s prezimenom Sučić-Tabak. U Bisku je tada zabilježeno i prezime Tuzzach, što J. A. Soldo smatra također Tabacima. U 18. stoljeću dižu se sa stadima iz Biska u Kamensko, selo u planini Kamešnici.  Godine 1743. javljaju se u maticama župe Otok s prezimenskom kombinacijom Petrović- Tabak. U isto vrijeme nalazimo ih u Udovičićima kao pripadnike banderije harambaše Grgura Omrčena. Po Tabacima iz Kamenskog nazvan je i jedan top onim u Aržanskom polju – Tabakov ponor.” U Aržano doseljava trgovac Tome Tabak, “rođen 1855. godine na Kamenskom, gdje je i umro 25. travnja 1943. godine … Godine 1989. 1 obitelj, 1 čeljade.”?

Tabaci na duvanjsko područje doseljavaju najprije na Kolo a onda u Eminovo Selo. U maticama vjenčanih stare župe Seonice je zabilježeno da se 23. studenog 1868. godine oženio Nikola sin Pave Tabaka s Kola i majke Jele rođene Marinčić iz Roškog Polja s Marom kćeri Križana Bagarića i majke Ive rođene Vukadin iz Seonice. Kum je bio Marko Tabak s Kola.

Tabaci s Kola sele u Eminovo Selo.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.