DUVANJSKA PREZIMENA: Šumanovići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Šumanovići žive u Mandinu Selu (5 obitelji), Tomislavgradu (3 obitelji, 10 članova) i u Letki (1, 6).

Prvi je pisani spomen o Šumanovićima datiran 1707. godine, kad makarski biskup Nikola Bijanković pred Kongregacijom za širenje vjere veliča krepostan život don Andrije Šumanovića (Andreas Sumannovich), koji je uz opasnosti po život župnikovao u Smrdanu, Kleku, Slivnu i Rabi (sela na lijevoj obali donjeg toka Neretve), gdje su 12 godina tri svećenika umrla od rnalarije. O ovome svećeniku, nažalost ništa drugo ne znamo.

I svi Šumanovići nisu istog krvnog podrijetla.

U popisu bosanskohercegovačkih Hrvata 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio je u Fojnici 5-članu obitelj Mate Šumana (Matthaeus Suman), a njegov nasljednik na biskupskom tronu fra Marijan Bogdanović 1768. godine upisao je 3-članu obitelj vjerojatno istog Mate, ali s dužom inačicom prezimena – Šumanović.

Istodobno je u Orašju pokraj Travnika dom imala 3-člana obitelj Luke Šumanovića (Lucas Summanovich).

U Hercegovini susrećemo kraću inačicu prezimena – Šuman, i to u Mostaru i Čapljini. Nastali su od roda Sliškovića iz Raške Gore.

Rodočelnik im je “Ilija Slišković, koji je rođen u Raškoj Gori oko 1770. godine, dobio nadimak Šuman. Bio je oženjen Perom Šunjić iz Raške Gore, s kojom je imao četiri sina: Marijana 1800., Stipana 1802. Pavu 1807. i Barišu 1811. godine.

Duvanjska pak grana Šumanovića nastala je od roda Ivića, starinom iz Mandina Sela.

Prezimenska kombinacija Ivić-Šumanović prvi se put pojavljuje u maticama krštenih stare župe Seonice 16. svibnja 1890. godine, kada je upisano rođenje Marka sina Ivana Ivića-Šumanovića i majke Ive rođene Galir iz Borčana; 6. siječnja 1896. rođen je Ivan sin Joze Ivića-Šumanovića iz Mandina Sela i majke Anđe rođene Krstanović (za ovu osobu kao mjesto podrijetla navode se čak tri sela: Srđani, Letka i Sarajlije), a kum je bio Ante Ivić-Šarac iz Mandina Sela.

Prva osoba s prezimenom Šumanović u matici krštenih je Petar sin spominjanih Joze Šumanovića i Ive Galir, rođen 4. listopada 1899. godine. Jozo Šumanović samo godinu dana ranije upisan je s prezimenskom kombinacijom Ivić-Šumanović.

Dakle, duvanjski su Šumanovići nastali od roda Ivića, uzevši za svoje prezime nekadašnji obiteljski nadimak.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.