DUVANJSKA PREZIMENA: Skočibušići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Skočibušići žive u Mesihovini (26 obitelji, 112 članova), u Tomislavgradu (9, 39) i Lipi (7 obitelji).

Iako se još nitko nije ozbiljnije bavio postankom prezimena  Skočibušić, u njemu nije teško prepoznati imenicu skočibuha, što znači onog što stalno dobro i visoko skače, skače kao buha. Skočibuhini potomci su Skočibuhići odnosno Skočibušići.

Starinom su iz Mesihovine, gdje se prvi put spominju 2. srpnja 1725. godine, kada u sklopu svog pastirskog pohoda staroj Duvanjskoj biskupiji makarski biskup Stipan Blašković boravi u Mesihovini, gdje je u zaselku Bučićima, odsjeo i prenoćio u kući Petra Skočibušića.’ Taj je Petar Skočibušić (Petrus Scocibussich) glavar 32-člane obitelji, koju je u svom popisu 1741/42. godine zabilježio biskup fra Pavo Dragićević.

Upravo u toj broj noj obitelji tada živi 9-godišnjak, kasnije franjevac fra Ivan Skočibušić (1732-1795) jedan od najpoznatijih fratara Bosne Srebrene, kojemu su “povjeravane sve odgovorne službe u provinciji: bio je odgojitelj i dva puta provincijal (1777-1780. i 1786-1790.) “Otac Ivo Skočibušić, Duvnjak, slovio je u svoja doba sa svoje učenosti, opsluživanja, uljudnosti, ozbiljnosti i razboritosti, a osobito sa svoje vanredne rječitosti,tada je dva puta biran za provincijala. Iza dugotrajne bolesti preminuo je dne 9. travnja 1795. godine.”

O još jednom franjevcu iz roda Skočibušića sačuvan je spomen, o fra Hilariju iz Satrića pokraj Sinja (umro je 1778.), istaknuo se kao župnik u Muću, u Splitskoj zagori, duhovnim i humanitarnim djelovanjem u vrijeme velike epidemije kuge 1764. godine.

U popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika iz 1741/42. godine, uz spomenutu obitelj Petra Skočibušića u Mesihovini, zabilježena je u Raškoj Gori iznad Mostara 9-člana obitelj Ivana Skočibušića.

U popisu pak biskupa fra Marijana Bogdanovića Skočibušića nema više u Raškoj Gori, dok su u Mesihovini (Bučići) zabilježeni dvije obitelji: Ivanova s 20 i Stipanova sa 17 ukućana. Tada su Skočibušići zabilježeni još: u Vinjanima Gornjim pokraj Posušja živi obitelj Joze Skočibušića sa 8, u Podgredi pokraj Livna domaćinstvo je Ante Skočibušića s 11 ukućana, a u Pokrajčićima pokraj Travnika dom je imala 13-člana obitelj Grge Skočibušića. Riječ je o doseljenicima iz Mesihovine.

Dakle, svi su Skočibušići istog krvnog podrijetla, a autohtoni su duvanjski starosjedilački rod.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.