DUVANJSKA PREZIMENA: Škare

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Škare žive u Sarajlijama 1 obitelj, 6 članova), na Kolu (1,7) i u Tomislavgradu (1, 3).

Starinom su iz Vinice, gdje je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 15-članu obitelj Blaža Škarića (Blasisus Skarich). Iako je u Eminovu Selu tada zabilježena 6-člana obitelj Ivana Škare (u izvorniku Ioannes Scar, jer je ono posljednje “o” ispalo pogreškom), ona ipak živi na Kolu, kojeg Dragićević upisuje zajedno s Eminovim Selom.

U kasnijim vremenima Škare ćemo susretati na Kolu a nikako u Eminovu Selu. Dragićević je pripadnike roda Škare zabilježio i u Raškoj Gori poviše Mostara: 6-člana obitelj Ivana Škarića.

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović zatiče u Vinici dvije Škarića obitelji: već spomenutog Blaža ali uvećanu za jednog člana i 12-člano domaćinstvo Luke Škarića.

Iako je Bogdanović u Lipi zabilježio 8- članu obitelj Filipa Škorića (Philippus Skorich) riječ je o pogrešci, vjerojatno se radi o obitelji Škarić, koju kasnije susrećemo i u Lipi, a tu nije nikada, ni ranije, ni kasnije bilo Škorića. U Bogdanovićevom popisu Škarići su zabilježeni i na livanjskom području: u Priluci 7-člana obitelj Petra Škarića i 14-člano domaćinstvo Tome Škarića.

U matici umrlih stare župe Seonice 5. listopada 1822. godine zabilježena je smrt 60-godišnjeg Mate Škare sina Lukina, čiji su posmrtni ostaci ukopani u groblje u Sarajlijama. Mate Škaro mogao bi biti sinonoga Luke Škarića, čiju je l ž-članu obitelj 1768. godine zabilježio biskup Bogdanović. Mate je rođen 1762. godine u Vinici i kasnije je doselio u Sarajlije. Četiri godine nakon Matine smrti, dakle 6. veljače 1826. godine u maticama vjenčanih stare župe Seonice ubilježeno je vjenčanje Ive kćeri Mate Škare iz Sarajlija i majke Luce Jurčević sa Studenaca (Imotski) s Križanom sinom Ivana Letice iz Zvirnjače (općina Kupres, župa Rama) i majke Dome rođene Tomić iz Duvna.

Osim u Sarajlijama pripadnike roda Škare u prvoj polovici 19. stoljeća susrećemo u Županjcu (Tomislavgradu), Lipi, Kolu i Mrkodolu. 24. siječnja 1824. godine udaje se Kata kći Ivana Škare iz Županjca i majke Boje rođene Šapina iz Roškog Polja za Miju sina Bože Maršića (Mršića, Mrše) s Kuka i majke Luce Vlašić iz Gorice pokraj Gruda; 12. veljače 1832. godine ženi se Nikola sin Joze Škare iz Lipe i majke Luce rođene Kujundžić iz Livna s Katom kćeri Marka Vujevića iz Poljica (Imotski) i majke Ive rođene Stipić iz Zagorja pokraj Posušja; 29. siječnja 1856. godine ženi se Jakov sin Pave Škarića s Kola i majke Antonije rođene Budimir iz Ričica (Imotski) s Martom kćeri Bože Bakračev(ića) iz Mandina Sela i majke Mande rođene Šimić iz Šujice; 25. studenog 1863. godine ubilježena je ženidba Ane sina Nikole Škarića iz Mrkodola i majke Kate rođene Vujević iz Mrkodola s Ivom kćeri Mate Džankića iz Kongore i majke Kate rođene Bagarić iz Bučića.

U velikim seobama katolika s područja Duvna, Livna i Rame (1687- 1791) sudjeluju i Škare. Dio ih ostaje u Tijarici, odakle su se kasnije spustili u Biorine , najzapadnije selo Imotske krajine. Pri diobi zemlje mletačke vlasti dodjeljuju 14-članom domaćinstvu Mije Škarića 22 kanapa zemlje, koliko dobiva i S-člana obitelj Ivana Škarića. U Stanju duša župe Ugljane 1754. godine, kojoj su tada pripadale i Biorine, upisane su dvije Škarića obitelji: Marijanova sa 16 i Dujina sa 4 duše. Iz Tijarice Škarići se vraćaju na duvanjsko područje, sele i u Grabovac, gdje se spominju u Stanju duša župe Grabovac 1796. godine.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.