DUVANJSKA PREZIMENA: Sičenice

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Sičenice žive u Tomislavgradu (2 obitelji, 9 članova).

Starinom su iz Imotske krajine, iz sela Ričica, “prvotno i pravo prezime im je Pipunić”.’ U maticama župe Ričice do 1793. pišu se Pipunić rečeni Sičenica, da bi kasnije nadimak prevladao i pretvorio se u prezime. Pipunići su starinom iz Rakitna, u kojem je 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio čak četiri obitelji s tim prezimenom: Duji- nu i Matinu s po 13, Jozinu s 11 i Vidovu s 5 članova. U isto je vrijeme i u Viru pokraj Posušja jedina kuća Pipunića, Markova s 10 ukućana.

Godine 1768. biskup će fra Marijan Bogdanović u Rakitnu zateći dvije Pipunića obitelji: Antinu sa 16 i Andrijinu sa 12 članova.

U vezi s rakitskim Pipunićima i jedna zanimljivost, koju je prigodom svog pastirskog pohoda staroj Duvanjskoj biskupiji 1706. zabilježio makarski biskup Nikola Bijanković: “U jednoj kući u šumi našao je Vuka Pipunića, koji je imao 130 godina. Po brdima je našao više staraca od 80 i 90 godina, koji strogo održavaju Kristov zakon. Poste o samom kruhu i vodi tri dana sedmično, na sve vigilije apostola, Blažene Djevice Marije i čitavu korizmu. Po svom žaru izgledaju kao kršćani prve Crkve i kao anđeli koji su došli s neba.”? Dakle, Vuk Pipunić rođen je 1576. godine.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.