DUVANJSKA PREZIMENA: Rubići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Rubići žive u Tomislavgradu (6 obitelji, 26 članova).

Starinom su iz Katuna u Omiškoj zagori, gdje i danas žive pripadnici toga roda. I današnji Rubići na livanjskom području (Suhača i Veliki Kablići) znaju da su daljnjim podrijetlom iz Dalmacije. Dio pripadnika tog roda, informira M. Petrić, jedno su vrijeme prebivali u Dragniću pokraj Glamoča, odakle su doselili u Kabliće.

Rubiće susrećemo na bosanskohercegovačkom tlu 1768. godine, kada je biskup fra Marijan Bogdanović u Očevju pokraj Vareša zabilježio tri obitelji s tim prezimenom: Antina s 12, Martinova s 5 i Grgina s 4 člana.

U maticama vjenčanih stare župe Seonice Rubići se prvi put pojavljuju 15. siječnja 1827. godine, kad je upisana ženidba Marka sina Petra Rubića iz Županjca i majke Kate rođene Mandušić iz Radobilja s Jurkom kćeri Vida Laušića iz Županjca i majke Ane rođene Bilandžić iz Radobilja. Jedan od kumova je Ilija Rubić. On se u istoj ulozi spominje 11. veljače 1822. godine na vjenčanju Mije sina Marka Ivića i majke Matije rođene Romić iz Rakitna s Katom kćeri Bariše Kolaka iz Roškog Polja i majke Ruže rođene Ćalić iz Županjca.

Mjesec dana nakon ženidbe Marka Rubića sina Petrova, umire njegov otac (15. veljače 1827. godine), koji na vječno počivalište u groblju na Kolu odlazi u 72. godini života. Dakle, Petar je Rubić rođen 1755. godine. Kako Rubića nema u Duvnu 1768. godine, Petar je zasigurno rođen u Katunima i vjerojatno je sa spomenutim Ilijom Rubićem prvi među doseljenicima s ovim prezimenom u Županjac.

Radobilja je ustvari stara župa u Dalmaciji, kojoj je sjedište u Katunima. Primjerice 1754. godine uz Katune pripadala su joj sela: Kreševo, Blato na Cetini, Nova Sela, Cista, Dobranje i Svib. Kako su dvojica stanovnika Županjca iz 20-godina 19. stoljeća oženjeni iz Radobilja – Marko Rubić s Katom Mandušića i Vid Laušić s Anom Bilandžić, to znači da su još čvrste veze s mjestom iz kojeg su nedavno doselili. Ovo je ujedno i potvrda da su današnji duvanjski Mandušići doselili iz istog mjesta kao i Rubići, iz Katuna.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.