DUVANJSKA PREZIMENA: Rozići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području, u Lipi živi jedna obitelj s prezimenom Rozić.

S jezičnog stanovišta u osnovi ovog prezimena nalazi se latinska inačica našeg narodnog imena Ruža odnosno Roza.

Rozići su starinom sa Sritnica pokraj Mostara. “Najstariji pisani trag o Rozićima nalazimo u Franjevačkom samostanu u Zaostrogu. To je sidžil (zapisnik) mostarskog kadije (sudca) datiran 24. studenog 1575. godine, u kojem piše da je osuđen i obješen svećenik fra Ivan Rozić. Na fra Ivanov grob, kako je pisao vrgorski župnik fra Ivan Franić nekoć Nimičić, hodočastio je narod iz Dalmacije i Hercegovine. Fra Leonardo Bajić napisao je knjigu o mučeniku Ivanu Roziću, objavljenu u Šibeniku 1928. godine. Fra Ivanove kosti prenesene su sa Žbara kod Vrgorca u župnu crkvu u Vrgorcu 1960. godine. Nad grobom je postavljena ploča s natpisom: “Ovdje čeka slavno uskrsnuće Ivan Rozić, svećenik franjevačkog reda, na Žbarama pod Vrgorcem mučen i obješen radi svete vjere Isusove. Sa Žbara prenesen G.G. 1960. Čuj me, dizdare-beže od Vrgorca: Ne bih se ja vjere odrekao, svoje vjere lijepa kršćanluka, za sve blago od ovoga svijeta a krv moja na spasenje bila, izmučenom puku kršćanskom, milom rodu mom hrvatskom. “

Godine 1741/42. biskup fra Pavo Dragićević na Sritnicama je zabilježio 5 obitelji i 40 osoba s prezimenom Rozić: obitelj Jure Rozića s 10,  Matina sa 6, Vidova sa 7, Petrova s 8 i Mate drugog s 8 članova. Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović na Sritnicama je zatekao 3 Rozića obitelji: Ivanovu s 18, Blaževu s 10 i Filipovu s 9 članova, u Čitluku 14-člano domaćinstvo Nikole Rozića i u Krivodolu pokraj Mostara 7-članu obitelj Joze Rozića.

Nikola Mandić nabraja čak 17 mjesta u kojima danas žive Rozići, ali među njima nema Lipe, u kojoj su Rozići od starine imali imanja, koja su koristili kao stočari nomadi, a danas kao stalni stanovnici tog mjesta.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.