DUVANJSKA PREZIMENA: Pleići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Pleići žive u Stipanićima (2 obitelji, 8 članova), Podgaj u (1, 5), Jošanici (1, 5), Kovačima (1, 3) i u Tomislavgradu (1, 2).

Starinom su iz Gorice pokraj Gruda, gdje je 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio 3 obitelji tog roda: Božinu (Natais Pleich) i udovice Lucije s po 6 i Grginu obitelj s 5 ukućana. U Posuškom Gracu živjela je tada 14-člana obitelj Ivana Pleića (loannes Plea).

Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović zatekao je u Sovićima (očito Pleići su imali kućišta na granici Gorice i Sovića) 2 obitelji s po7 duša: Mijinu i Jakovljevu; u Broćancu pokraj Posušja također 2 obitelji s prezimenom Pleić: Lovrinu sa 17 i Jurinu s 9 članova. Na Pleiće u Broćancu podsjeća toponim Plein vrh.

Pleići iz spomenutih zapadnohercegovačkih sela krajem 17. stoljeća u sklopu velikih migracija katoličkog življa naseljavaju se u Imotskoj krajini. Tada su se, tvrdi V. Vrčić, zvali Pleštine, a “radi lakšeg izgovora narod je skratio prezime u Pleić.”‘ U novoj postojbini Pleštine odnosno Pleići smjestili su se u zaselak Griva, koji je nekada pripadao Biorinama a nekada Cisti Velikoj. 1725. godine mletačke vlasti dodjeljuju trima obiteljima s prezimenom Pleština zemlju u Cisti Velikoj: Mate, Vid i udovica pokojnog Martina imaju po 10-ukućana i dobivaju po 15 kanapa zemlje. Pet godina kasnije u Biorinama je 10-članoj obitelji Mate Pleštine dodijeljeno 15 kanapa zemlje, Boži i Martinu koji imaju 11-člane obitelji pripalo je 17 kanapa.

Današnji su duvanjski Pleići potomci Pleića doseljenih iz Ciste Velike.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.