DUVANJSKA PREZIMENA: Papci

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Papci žive u Tomislavgradu (1 obitelj, 4 člana).

Papci su starinom iz Velje Međe na rubu Popova polja. Upravo naziv Popovo polje služi u jednom tumačenju postanka ovog prezimena. Naime, u Ljetopisu popa Dukljanina iz 12. stoljeća Popovo se polje zove Papava, tako također kasnije glasi mu ime na latinskom i talijanskom jeziku, iako se susreću i rjeđi oblici Papua i Papoa.” Od oblika Papava stanovnik je lako mogao postati i Papac i Pavac kako se pišu i izgovaraju naši Papci… Uz neke upise u dubrovačkim maticama stoji i “Papucia”, što označava zanatliju obućara. Moglo je novo prezime nastati i po spomenutom zanatu. Tradicija kaže da su Papci od Radmilovića”.

Iz 1769. godine potječe i prvi poznati spomen o rodu Papaca, kad je upisano krštenje Stjepana sina Đure Marića iz Vojevića i njegove supruge Mande Papac Papčević, kojem je kumovao Jozo Papak iz Velje Međe.

Papci i danas žive u Veljoj Međi, aJ. Papac u knjižici “Porijeklo plemenaPapac”, objavljenoj 1984. godine u Slankamenu, u Vojvodini, utvrdio je da danas Papci žive na 53 mjesta na teritoriju nekadašnje Jugoslavije, a dakako ima ih i diljem svijeta.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.