DUVANJSKA PREZIMENA: Martinovići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Martinovići žive u Borčanima (8 obitelji), Tubolji (1 obitelj, 8 članova) i Tomislavgradu (1, 3).

U osnovi tog prezimena je osobno ime Martin, “zapravo rimski kognomen (pridjevak) sa značenjem “ratnik”, posvećen, darovan bogu Marsu (Mars, martis = rimski bog rata). Ime Martin rašireno je kršćanskim svijetom kultom sveca Martina iz Toursa (IV. stoljeće) i po poznatoj prispodobi koja ogrtač dijeli sa siromahom u liku Krista. Taj motiv obradio je na kamenu reljefu u nas renesansni kipar Nikola Firentinac u starohrvatskoj crkvici Svetog Martina iznad Bobovišća.

I Martinovići su različita krvnog podrijetla, jer “jedni su nastali od Miljkovića starinom Zvirovića, drugi su podrijetlom od Mamića s Kočerina, dok su treći od plemena Vidovića iz sela Vidovići u Brotnju.

U vrijeme popisa biskupa fra Pave Dragićevića 17417/42. Godine najbliži Duvnu su Martinovići zabilježeni u Brotnju, u Vlačićima (današnja Paoča pokraj Čitluka) – 15 člana obitelj Grge Martinovića (Gregorius Martinovich), te u Trišanima, u župi Rama – tri Martinovića obitelji: Stipanova s 19, lozina sa 7 i Petrova sa 6 članova.

U popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine ponovo su Martinovići zabilježeni u Trišanima, u Rami, 12-člana obitelj Tome Martinovića; u Miljkovićima, u staroj župi Brotnjo, 8-člano domaćinstvo Šimuna Martinovića; u Dragićini (onoj pokraj Čitluka) 10-člano kućanstvo Luke Martinovića i u Bijankovićima pokraj Međugorja 7-člana obitelj Ilije Martinovića.

U okolici Širokog Briga (Kočerin, Mamići, Ljubotići) Martinovići će se pojaviti u 19. stoljeću, jer je trebao proći proces “pretvorbe” Mamića u Martinoviće, a trebat će im i vremena da se odluče za selidbu na duvanjsko područje, u Borčane.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.