DUVANJSKA PREZIMENA: Lukači

DUVANJSKA PREZIMENA: Lukači

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Lukači žive u Liskovači i Šujici (4 obitelji, 19 članova).

Starinom su iz Doca u Gornjim Poljicima, dakle iz drevne Poljičke kneževine. “Tu Miško Lukač, trgovac, u ljutini ubije svoju ženu i bojeći se suda, pobjegne s troje djece u Kurtovinu u Bušku blatu begu Bušatliji. Neki Matić iz Liskovače zamoli bega da mu da Lukača za komšiju; beg mu udovolji želji i tako Lukači doseliše u Liskovaču.”‘ Ovo se moglo dogoditi iza 1743. a prije 1768. jer je upravo te godine biskup fra Marijan Bogdanović u Bukovoj Gori (Liskovača tada nije smatrana posebnim selom) zabilježio 6-članu obitelj Martina Lukačevića (Martinus Lukacevich).

Jesu li Lukači iz Doca ili pak iz Zadvarja, gdje su pripadnici tog roda preselili, krenuli za boljim životom u sjevernu Bosnu, pokazat će dodatna istraživanja. Međutim, Lukače je već 1741/42. godine zabilježio biskup fra Pavo Dragićević u župi Komušina pokraj Teslića (u Žabljaku 9-člana obitelj Luke Lukača i u Barici – Alibegovcima 4 člano domaćinstvo Ivana Lukačevića) i u staroj župi Velika, derventsko-plehansko područje (u selu Bunar 6-člana obitelj Martina Lukačevića). Biskup fra Marijan Bogdanović upisat će 1768. godine u Alibegovcima pokraj Teslića 15- članu obitelj Petra Lukačevića.

U maticama kršten ih stare župe Grabovice Lukači se prvi put javljaju 8. srpnja 1830. godine, kad je upisano rođenje Ante sina Jakova Lukača iz Liskovače i majke Jele rođene Brčić. U maticama umrlih iste župe Lukači su prvi put upisani 16. listopada 1832. godine, kad je zabilježena smrt 26-godišnje Katarine Lukač iz Liskovače.

Što se pak tiče današnjih šujičkih Lukača, oni su nastali ovako: “Lukačeva udovica iz Liskovače udala se u Šujicu za Krstanovića, ali je sobom dovela i dvojicu maloljetnih sinova iz prvog braka. Oni su ostali u Šujici, oženili su se i od njih su nastale današnje četiri Lukačeve kuće u Šujici.”

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.