DUVANJSKA PREZIMENA: Bekavci

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Bekavci žive u Mrkodolu (18 obitelji). S jezičnog stanovišta u osnovi prezimena je glagol beknuti, što znači oglasiti se kao tele, a neki autori, tvrde da je to karakteristično za ovce; na drugoj pak strani “ni beknuti” znači držati jezik za zubima, ama baš ništa ne reći.

 

Starina im je u Imotskoj krajini, gdje Bekavce susrećemo 1686. godine u vrijeme Bečkog rata, kada se obitelji Frane (15 članova) i Grge (15) Bekavca sa Studenaca i obitelj Ivana Bekavca iz Ričica nalaze u zbjegu stanovnika ta dva imotska sela. “Jedni su ostali u Zaveterju u Brelima Gornjim, drugi su sišli k crkvi Svetog Nikole u Brelima Donjim. Tu su se po Ivanu prozvali Ivandići, gdje i danas žive. Većina se vratila na stara ognjišta na Studence i u Opanke. Zadržali su se i u Žeževici. U matici župe Kučiće piše da se 1712. godine oženio Nikola Bekavac s Ivanom Mrnjavac”.

 

Nakon povrtaka iz zbjega u Imotsku krajinu , iza 1717. godine, Nikola  će Bekavac 1725. godine na Studencima dobiti od mletačkih vlasti 12 kanapa zemljišta; u Opancima su u toj ulozi tri obitelji Bekavaca – Jurina (14 članova), Lukina (11) i Nikolina (10); u Lokvičićima je 12 – članoj obitelji Ilije Bekavca dodijeljeno 22 kanapa zemlje. Ova će grana Bekavaca za svoje boravište odabrati Kljenovac.

 

Dio će Bekavaca sa Studenaca odseliti u livanjski kraj, u selo Bilopolje, gdje im i danas, kao i u Velikim Kablićima, žive potomci.

 

I mrkodolski su Bekavci podrijetlom sa Studenaca.

 

S Bekavcima, doseljenim sa Studenaca u Blagaj pokraj Kupresa (danas tamo više nema Bekavacae) dogodio se zaista zanimljiv slučaj ”9. listopada 1754. godine fra Petar Lozić “vinča Ivana sina Antene Blazibata iz Blagaja s Mandom kćerju Antene Bekavca”, i nastavlja odmah: isti dan ja fra Petar Lozić (vinča) p.n.S.N.e. (Svete Matere Crkve) Nikolu sina pokojnog Antene Bekavca s Marom kćerju Antone Blazibata. Ponajprije, vjenčaju se isti dan sin i kći obitelji Blazibat i obitelji Bekavac tako da se međusobno uzmu. Zanimljiv je i naglasak na zadnjem slogu, koji dolazi samo kod imena Antun ili Ante u obliku Antona.

 

Bekavci su već početkom 19. stoljeća u Mrkodolu, o čemu svjedoče matice umrlih stare župe Seonice, u kojima je 15. kolovoza 1823. godine upisana smrt 40-godišnjeg Marka Bekavca, a 3. travnja 1825. godine smrt S-godišnje Ruže kćeri Joze Bekavca iz Mrkodola.

 

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.

Foto: Ivica Šarac