DUVANJSKA PREZIMENA: Barići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas (podatak od 3.12.1999.) na duvanjskom području živi jedna osoba s prezimenom Barić.

 

U osnovi prezimena prije bi mogao biti hipokoristik Bare od osobnog imena Bariša negoli od ženskog imena Bara. Bare je došlo od Bartholomeus, imena aramejskog podrijetla što znači sin Thomayev.

 

Barići su različita krvnog podrijetla. Hercegovačko-imotska grana Barića su starinom iz Blizanaca pokraj Ljubuškog, a nastali su drži Nikola Mandić, od starog roda Spuževića iz Krivodola pokraj Mostara. I U Blizancima je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 10-članu obitelj Stipana Barića, a biskup fra Marijan Bogdanović je u istom mjestu zatekao 1768. godine obitelji Vida i Jure Barića s 8 odnosno 5 članova.

 

lako Bariće u Slivnu, Imotska krajina, susrećemo tek 1744. u Stanju duša župe Slivno, oni su najvjerojatnije doseljenici iz Hercegovine: 11- člana obitelj Jure Barića. Ima indicija da su Barići iz Hercegovine najprije doselili u Podgoru, pa tek onda u Slivno.

 

I u Cetinsku su krajinu Barići doselili iz Hercegovine nakon njezinog oslobođenja od Turaka. Dvadesetih godina 18. stoljeća na popisu pripadnika banderije harambaše Ivana Filipovića iz Podvaroši (Sinj) nalaze se i obitelji s prezimenom Barić. U to su vrijeme zabilježeni i u Bajagiću, a u nekim zapisima Barić se susreće kao nadimak roda Ratkovića u Grabu.

 

Barića ima, i to u velikom broju, u 18. stoljeću na gotovo svim područjima srednje i sjeverne Bosne.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.

Foto: Ivica Šarac