NAŠA OGNJIŠTA: Nijemci pomažu Tomislavgradu

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

Desetoga veljače 1993. godine prispio je u tomislavgradski Karitas veliki tegljač s hranom, odjećom i lijekovima – iz njemačkoga grada Bernkastela na Moiselu. Tu su dobrotvornu pošiljku dopratila dvojica dobrotvora: Hrvat Vinko Bilobrk iz susjedne Vinice, koji već 34 godine radi u Njemačkoj, i Nijemac Kurt Frech, svećenik i župnik u Bernkastelu.

 

Inače, spomenuti Vinko Bilobrk jedan je od najzauzetijih i najneumornijih sabirača dobrotvorne pomoći u Njemačkoj za Hrvatsku i Herceg-Bosnu. Do sada je dopremio pomoć vrijednu više od 600.000 njemačkih maraka. Od svibnja prošle godine, ovo mu je već treći put otkako osobno doprema i prati dobrotvornu pomoć iz Njemačke u Herceg Bosnu. Prvi put je to bilo 22. svibnja prošle godine, drugi put 17. prosinca iste godine, a treći put 10. veljače ove godine.

 

U prosincu je pomoć dopremio u ime dekanatu iz Sarburga dekanatu u Tomislavgradu. Ta pomoć količinski je iznosila 18,5 tona hrane i lijekova. A sada u veljači dopremljena pomoć, koja se sastojala od veoma bogatih obiteljskih paketa, iznosila je ukupno 16,5 tona. Tu najnoviju pomoć velikodušno je prikupio od velikodušnih njema¬čkih vjernika iz šesnaest tamošnjih župa spomenuti njemački svećenik Kurt Frech, dugogodišnji prijatelj Vinka Bilobrka.

 

(Iz arhiva Naših ognjišta: ožujak 1993., god XXIII., broj 193, str.14)

 

 

Odabrala: Marija Majić