NOVA LJUĐAČKA KOŠULJA?

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

   Poštovani moji štioci, nisam se dovoljno ni raspakiro poslije puta u rodno misto radi obilaska i ukrašavanja grobova svoji mrtvi za Svisvete, a rodijak Iko me na mobitel nazva:

   -Rodijače Bariša, jesi li se vratio živ i zdrav?

   -Jesam rodijače Iko, vala Bogu.

   -Jesi li čuo kako pratar kod nas nije tio govorit misu za naše mrtve na greblju nego u crkvi. Kaže da mu je tako biskup odredio. Da je vrime bilo loše, pa neka; ali vrime je bilo više nego idealno, a on je tio nas sve zbit u crkvu. Mnogi smo ostali prid crkvom zbog toga što smo navikli, od pamtivika, da se misa za naše mrtve govori iznad njijovi grobova a i radi ove đavlije korone. Je li to tebi normalno, Bariša?

   -Najprvo, ja ne virujem da mu je biskup to naredio, kao što ne virujem da je biskup dopustio da se po našem greblju napravi kapelica kolik ispod Crljenica mostova. Šta ćeš, moj rodijače, radi svak šta ga je volja; pametnog  se često ništa ne pita ni u Crkvi, ni u Državi.

   -Tako je, Bariša, ali ja se nadam da će ovaj novi naš i mostarski biskup napravit reda u biskupiji i uspostavit puno bolju suradnju i s narodom i s našim pratrima. Nego, pročita li ti šta uradi zrenjaninski biskup Nemet u Banatu?

   -Pročito sam, rodijače, i sablaznio se. Reko sam kad sam za njegovu naredbu čuo: biskup Nemet uveo u svojoj biskupiji (19 župa) novi namet, obvezno cijepljenje do Svisveti. Otkud mu pravo da prisiljava ljude, svećenike po svojoj biskupiji, na pelcovanje, ako oni to neće; i još  im je zapritio da će ih istrat iz župski prostorija i crkava ako to ne učine do 15. studenog 2021. godine. Da se nije, možda, Mađar biskup Nemet, zarazio Orbanovom velikom Mađarskom? Volio bi saznat koliko je svećenika, nad kojima on vrši nasilje, po nacionalnosti Rvat? Bojim se opasni Nemetovi namjera. Ono malo Rvata što je ostalo u Banatu, Srijemu i Bačkoj, nakon Miloševićeva i Šešeljeva terora, kao da žele protjerati Orban i Nemet. Dabogda ja ne bio u pravu! Ne budimo zaglupljeni katolici; ne mislimo ako je neko biskup ili svećenik da je bazgrišan. Zar nam nije priviše, u zadnje vrime, otkriveno grija crkveni struktura? Kaže Nemet da je se ugledo na Papu; navodno se u Vatikan ne može uć bez neke zelene potvrde. Ama, zašto više nikom od crkveni struktura, barem javno, ne smeta ono (pobačena dica) od čega se ta čarobna cjepiva prave? Čast časnim biskupima i svećenicima koji se ne boje reć istinu o namjeri onih koji su proizveli ovu biološku i psihološku bolest.

   -Dosta nam o tome, Bariša. Virujmo našem Isusu, sinu Božjem a ne čovječijem (kako je u Evanjđelju na nekim mistima vjerojatno krivo prevedeno s  Isusova  maternjeg, aramejskog jezika), koji je reko da Crkvu koju je on osnovo ni vrata paklena neće nadvladat. Ali oće li, šta ti misliš, vrata paklena protjerat, uništit ono malo Rvata što je ostalo živo iza Rvackog obrambenog rata u našoj Ercegovini i Bosni? Niku večer banjalučki biskup Komarac (ne može biti Komarica kad je muško) kuka na HTV-u kako je osto bez župljana i vjernika. A ja mu velim u sebi: zašto si, kako sam čuo, oblićo autom prid rat po svojoj biskupiji i nagovaro ljude da ne uzimaju oružje koje im je Tuđman nudio. Više od sto tisuća Rvata u banjalučkoj regiji moglo je se, u suvezluku s Babinom vojskom, obraniti od vlahosrpski četnika. Biskupe, sad od rišćana skupljaj lemozinu za opstanak. Biti dobar čovik, biskup, ne znači i biti uman političar.

   -Dobro govoriš, rodijače Iko, ali nije lako stat u kraj srpskom mitomanskom ludilu. Vidiš šta radi glavni vožd srpske Krvavice kroz BiH, Dodik (ne virujem da je on podrtlom iz naše Mesijovine, kako neki govore). On bi teritorij, na kojem on privremeno šefuje, otkino od BiH i prilipio priko Drine uz Srbiju. Izgleda da su mu kudu podigli Rusi, odnosno Putalj. Sada vlahosrbi govore da njih i Rusa ima kolik i Kineza. Moje je mišljenje da se BiH ne smi ni otcipit ni procipit, pocjepit može, nego se pod itno na državnoj razini, ako ikako može bit samostalna država, tribaju sva tri naroda organizirat paritetno, a na županijskoj i općinskoj razini proporcijalno, u skladu s popisom stanovništva neposredno prije rata. Uvjeren sam da bi narodi takvu organizaciju vlasti i prihvatili, ali neće oni koji su se obogatili na tzv. luđačkoj košulji. Izgleda da ovi dana lešuka Bidon i njegov tajnik,  džudija  Blinker, priko dvojice srbofila,  šiju novu luđačku košulju za naše ispaćene i obespravljene Rvate u Erceg Bosni. Jesu li i s tim suglasni Dodikov prijatelj, jugoslaven Čović, i ova dva jugokomunistička, a masonska, gojenca (Euron i Basta) koji svakodnevno rade o glavi državi Rvackoj i svem rvackom narodu? Dok vlahosrb Dodik dogovara raspodjelu vikovni rvacki zemalja s Orbanom i Erdoganom, oni, uz nesvrstanog predsjednika Rvackog sabora, koji nije državni, međusobno ratuju kao krvni nepretelji. Zbog toga sam još u listopadu 2020. godine napiso tekst pod naslovom Obatri moraju odstupiti. Predložit ću i svom župniku da u molitvu vjernika uvrsti obvezni  zaziv: Spasi nas Bože ne samo od naših neprijatelja nego i od nas samih.

   -Podržavam tvoj prijedlog, rodijače Bariša, i ja ću svom župniku tako nešto predložit. Ali, šta oće ovaj turski sultan Erdogan. On misli da je Bosna i Ercegovina još uvik njegov vilajet. Kažu, Alija mu tako reko. Zašto onda naš Papa ne kaže da mu je naša kraljica Katarina napismeno, oporučno ostavila svoje bosansko kraljevstvo. Šta šuti: kome je on išo u posjet u Bosnu, katolicim ili janjičarim? Zašto tu oporuku nije, prigodom posjeta Sarajevu, spomeno? Ako je, ispričavam se. Ne virujem da je, jer on Rvate slabo podnosi i kad su sveti. Oprosti mu Bože! Ništa mi nije jasno, a možda i je.

   -Rodijače Iko, recimo našem Spasitelju da i nama oprosti ako smo večeras nešto krivo rekli i što smo toliko priko mobitela pričali – platit će račun naša dica ako ne mognemo mi – i recimo zajedno: Božji sine, daruj nam mir u duši i zdravlje u tilu ne samo za Božić nego i u svoj idućoj 2022. godini.

Zagreb, 15. studenog 2021.                                            B a r i š a