IZ ARHIVE: Vesela družina

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Priložena slika nije doduše nastala povodom Nove godine – bilo je očito vruće ljeto koje je izazivalo neutaživu žeđ pa je se društvo dočepalo piva i zasjelo na gepek nečije limuzine – ali je se nešto slavilo. Ili je netko od kršnih momaka našao curu, ili posao, ili se ništa posebno nije dogodilo, ali je i to bilo dovoljno za veselje i druženje mlađarije.

Sudeći po izgledu Mandoseljana koje prepoznajem slika je nastala otprilike sedamdesetpete godine, dakle prije skoro pet desetljeća, ali se neki od aktera nisu znatno promijenili na čemu im se može samo čestitati.

Spomenute godine je završila dominacija Hajduka u prvenstvu, prodali su i Oblaka, i Šurjaka, i Buljana, a u Dinamu je polako stasala ekipa budućih prvaka – Zajec, Kranjčar, Mustedanagić i Bručić. U prvoj postavi Mandina Sela je jedan od momaka sa slike igrao na poziciji libera, ali neću navoditi koji jer je možda i netko drugi bio u izboru dugogodišnjeg selektora Toše Stipina, pa da se ne naljuti.

Po običaju sam malo ćorav i malo zaboravan, te se ne mogu sjetiti svakoga sa slike, ali mi se čini da je presječena glava u vlasništvu jednoga od sinova pokojnog Iveka, brkovi pored njega krase gornju usnu Frane Krstina, dok momka u majici s natpisom i drugog brkatog deliju u pozadini nikako ne mogu prepoznati, ali znam da ih poznajem, pa nek netko drugi umjesto mene pogađa. Zato su Stanko Banov – s bocom piva u ruci – i Pere Jakičin – kao model Playboya za žensku publiku – nezamjenjivi. Pored Pere je mesečini njegov brat Ivić, a sudeći po raskošnoj frizuri zagrlio ga je jedan od Lukinih sinova.

Veselo zbivanje promatraju i uče se kako treba slaviti i fotografirati dvojica braće – Boško i Miro Ivekovi.

 

Blago Vukadin