IZ ARHIVE: Paškina i Lučušina čeljad

objavljeno u: IZ ARHIVE | 2

U Šarcima lijepa kuća ima.

U toj kući su pokojni Paško i njegova Kata, rođ. Lučić, koju smo mi u selu zvali Lučuša, podigli svoju obitelj i odgojili djecu na koju su se s razlogom cijeloga svoga života ponosili.

Paško je Katu zaprosio davne 1938. godine, kada su se vjenčali i počeli zajedničkim snagama graditi svoj dom u Mandinu Selu. Dobili su jedanaestoro djece, od kojih je petero odraslo – kćeri Ana i Marica i sinovi Ivan, Marko i Vinko.

Ivan, naš mandoseljski Amerikanac – sva tri Paškića odselili su preko Velike bare i tamo napravili zavidne karijere, oženili se i dobili lijepu i nadarenu djecu o kojoj će na budućim slikama iz Ivanove zbirke biti riječi – veli da su izgledom i karakterom on i Ana isti pokojna Lučuša, dok su Marko, Vinko i Marica više osobina naslijedili od oca.

Na ove dvije slike nastale prije četrdesetak godina prikazani su osnivači Paškića dinastije – gazda Paško široka osmijeha i domaćica Lučuša u tradicionalnom šudaru – u društvu djece, susjeda i prijatelja. Ostale prepoznajte sami.

Tekst: Blago Vukadin Ćokanov

Foto: Ivan Šarac Paškin

 

 

2 Responses

  1. Marica Paskina

    Gledam ovu lijepu, a meni dragocjenu sliku osmjeh mi ne silazi s lica. To je slika moje mladosti, mojih roditelja, dva ujka, dvije ujne i dvije tete njihove dvije kćeri i Snjezana od brata Marka. Hvala -Marica Paškina.

  2. Marica Paskina

    Gledam ovu lijepu, a meni dragocjenu sliku osmjeh mi ne silazi s lica. To je slika moje mladosti, mojih roditelja, dva ujka,dvije ujne i dvije tete njihove dvije kćeri i Snjezana od brata Marka. Hvala -Marica Paškina.