IZ ARHIVE: Mladoženja Pere

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Našu lipu stranicu čita puno lipih ljudi, ne samo iz Mandina Sela ili iz duvanjske općine, nego zahvaljujući kvalitetnom radu vrijedne ekipe okupljene oko Slavka Šumanovića i Ivice Šarca i mnoge Duvanjke i Duvnjaci koji već desetljećima žive u raznim mjestima. Osobno pak redovito dobivam pohvale na račun stranice od ljudi koji ranije nisu znali ni gdje leži Tomislavgrad, a kamoli njegovo najljepše selo.

Marija Zrinušić, rođ. Radoš, Kongorka koju je životni put odveo u Rijeku, jedna je od mnogih Duvanjki koje redovito (ne može biti drugačije kad si rođen u tako lijepom kraju)  uhvati nostalgija, pa navrati na našu stranicu i informira se o svemu i svačemu i usput malo utaži želju za svojim rodnim krajem.

Marija nam je poslala ovu sliku iz svatova Pere Radoša – Bataka, koji je rodbinski povezan sa Šarcima iz Mandina Sela, ali ne znam točno kako pa neću nagađati, brkatoga mladoženje okićenoga s dvije maramice i bijelom lentom. Na slici nastaloj 1976. godine uz Peru su Ivan Radoš-Ivur i  Marijin otac Ivan Radoš-Zorić. Slika je nastala u Kongori.

No, kad smo već kod Kongore red je da to selo malo pohvalimo:

Kongora je udaljena od Mandina Sela svega četiri kilometra preko polja, ili pak šest kilometara obilaznim putem preko Lipe. Osim te velike prednosti za koju nitko ne može ništa i najljepšeg mogućeg pogleda u pravcu Ljubuše, Kongora je školsko i župno središte na sjeveroistočnom kraju Duvanjskoga polja, u zagrljaju planina Lib i Vran, a panoramom mjesta s puno zelenila dominira visoki toranj crkve Srca Isusova.

Mariji hvala na slikama, a ostalim čitateljima poziv da ekipi iz Mandina Sela slobodno pošalju svoje i naše uspomene iz starih albuma.

 

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Marija Zrinušić (rođ. Radoš)