IZ ARHIVE: Mandoseljski loptaši

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Naša lipa Mandoseljka Tea Škaro, rođ. Šarac, kći pokojnog Zdravka Božičina, poslala nam je ovu sliku mandoseljskih loptaša nastalu krajem sedamdesetih godina na jednom od nogometnih turnira u nekom od duvanjskih sela, na kojoj je ovjekovječen i njen otac, tada nepremostivi libero naše reprezentacije.

Gdje je ova slika nastala teško je procijeniti, pa to ostavljam kombinatorici naših čitatelja, no moram se malo iskukati  iako mi nitko neće vjerovati, posebno ne moja braća i stričevići koji me svake srijede zorom zovu i začuđeno pitaju:

„Kako si samo mogo izvalit naku glupost?“

A evo kako nastanu male zabune – Tea je mlada i zaljubljena pa joj opraštam pogrešku, spremila je na brzinu i poleđinu slike, ali očito krivu, te da ja slučajno nisam nogometni stručnjak ispao bi veliki skandal jer bih napisao da su na slici nekakav Vinko, Josip, Mate, Zvjezdan i sl, a tamo su pak Begović, Jakiša, pok. Ivan, Katić, Miro, Stojko, Slaviša i pok. Zdravko.

Kao što se vidi iz priloženoga  Miro je bio selektor ekipe, Čikica kapetan i vezni igrač, Jakiša golman, u obrani su briljirali Zdravko i Slaviša, Katić je trčao pored lijeve, Ivan pored desne aut-linije, a za pogotke zadužen bio je Stojko. Mene je zapalo da skupljam lopte iza gola i to sam suvereno odradio.

Za kraj jedna molba – nemojte ovo ispričati nikome tko nije iz našeg sela, da našu Teu ne kritiziramo u javnosti, jer smo i mi nekad bili mladi i zaljubljeni, pa nek ova njena mala zabuna ostane mandoseljska tajna i nek nam slobodno pošalje još koju sliku svoga oca i strica, i drugih njoj i nama dragih osoba koje je Bog prerano pozvao u svoju ekipu.

Tekst: Blago Vukadin

Foto: Tea Škaro