IZ ARHIVE: Dobri vojnik Vjeko

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Vjeko Prljušin, za vrijeme vojnog roka u armiji bivše države, kojoj je pokorno služio od ožujka do listopada 1991. godine u Bihaću na Uni. Kao što se na slikama vidi položio je i svečanu prisegu ili ondašnju zakletvu da će braniti svoj narod. Tako je i uradio – kad je spomenuta armija napala Vjekin narod i počela komadati Hrvatsku i BiH, u vrijeme rušenja Vukovara, on je u stilu dobrog vojnika Švejka, čim mu je se pružila prilika održao svoju riječ i pobjegao iz armije koja je nekoliko mjeseci kasnije krenula i prema njegovom Duvnu.  

Na prvoj slici je malo ukočen, naredba je glasila „Pogled nalevo“ a tamo je umjesto kakve cure u štiklama, koju je tajno priželjkivao, koračao brkati major u uglačanim čizmama. Na drugoj slici, na Unskom mostu u društvu Zdravka Markovića, tada također vojnika, i meni nepoznate ljepotice, je već puno opušteniji. Na ostalim slikama Vjeko je ovjekovječen za vrijeme potpisivanja svečane prisege, prilikom primanja potvrde o istoj i kratko prije prvoga izlaska u grad, s motom na usnama „Bihać, stižem!“

Vjeko sa svojom obitelji živi u Mandinu Selu, ima mislim i vlastitu građevinsku firmu, a u slobodno vrijeme je unatoč priličnom broju godina i još većem broju dnevno popušenih cigareta još uvijek pouzdani i nepremostivi libero mandoseljske nogometne ekipe.

Blago Vukadin